Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Havárie vlaku EuroCity: Den poté

Autor: mach, luc, tch - 
10. srpna 2008
05:00

Otřesný masakr na železnici, při níž zemřelo sedm lidí. Přinášíme vám čtyři příběhy cestujících, které děsí...

Leszek S. včera odpoledne opustil nemocnici ve Valašském Meziříčí Leszek S. včera odpoledne opustil nemocnici ve Valašském Meziříčí | Marie Machková, Lucie Bártová

1. PŘÍBĚH

Přežil jízdu smrti, ale ztratil paměť!

Měl to být výlet s přáteli. Během pár minut se ale změnil v boj o život. Polák Leszek S. (25) byl se sedmi kamarády na cestě do Olomouce, když ve Studénce rozpárala jejich vagon betonová konstrukce mostu. "Na tu hrůzu už nechci vzpomínat," říká tiše mladík, který byl mezi sedmi desítkami zraněných.

Sedí na židli v rohu nemocničního pokoje. Hlavu mu kryjí obvazy, obličej má plný odřenin a podlitin. Krk zpevněňuje fixační límec. Po prožitém traumatu mu není příliš do řeči. Společně s rodiči čeki, až přijede policie, aby ho vyslechla.

Moc informací ale vyšetřovatel nezískal. Mladý muž totiž trpí po nehodě výpadkem paměti. "Seděl jsem s kamarády v prvním vagonu, najednou jsem ucítil turbulence jako v letadle. Vlak se začal třást. Pak už si vybavuji jen chvíli, kdy jsem seděl vedle trosek." Co se stalo mezitím, si ale Leszek nepamatuje. Při nárazu soupravy do mostu si poranil hlavu.

"Probral jsem se až venku. Seděl jsem na zemi a všude na sobě jsem měl krev. Kdosi mi řekl, ať si lehnu. Byl jsem ale v šoku, takže si nevybavuji, jestli to byl záchranář, nebo spolucestující," pokračuje Polák. Záchranka ho převezla do nemocnice ve Valašském Meziříčí. Měl obrovské štěstí, že utrpěl jen lehčí zranění. Seděl totiž ve vagonu smrti, který po nárazu připomínal rozpáranou konzervu. "Až od přátel jsem se dověděl, co se všechno stalo. Podle informací, které zatím mám, jsou všichni z naší party naživu. Někteří jsou ale prý v nemocnici v Ostravě," řekl Leszek, na němž je znát, že šrámy na duši jsou možná větší než ty na těle.

 

2.PŘÍBĚH

Slovák přišel o nohu

V nemocnici v Novém Jičíně bojuje o život mladý Slovák, který podle našich informací přišel při nehodě o nohu. "Pacient utrpěl velkou ztrátu krve a jeho stav je vážný," řekla mluvčí novojičínské nemocnice Simona Součková. Podle personálu ARO, kde zraněný leží, si jeho rodiče, kteří již údajně za synem přijeli do nemocnice, nepřejí, aby zdravotníci poskytovali o stavu pacienta jakékoli informace.

 

3.PŘÍBĚH

Dceru našel po sedmi hodinách v nemocnici, přítelkyně zahynula

Šťastný i smutný konec má příběh osmileté Lucinky ze Zábřehu na Moravě. Po sedmi hodinách ji otec Josef náhodou objevil v ostravské fakultní nemocnici. Shledání s dcerou ale zkalil fakt, o kterém otec v té chvíli ještě nevěděl. Jeho přítelkyně (+44), která s dítětem ve vlaku cestovala, při nehodě zahynula.

Malá Lucinka skončila v nemocnici jako 'neznámá' pacientka. Zdravotníci neznali její totožnost a národnost odvozovali jen z toho, že rozuměla česky hovořícím lékařům. Utrpěla těžká poranění nohou a musela se podrobit operaci. Po zákroku bylo dítě uvedeno do umělého spánku.

"Je mimo ohrožení života. Hlava i vnitřní orgány jsou naštěstí v pořádku,"S Lucinkou se shledali. Otcova přítelkyně bohužel neštěstí nepřežila. svěřil se strýc Lucinky, když v pátek večer dorazil s bratrem - otcem dívenky - do Ostravy. Netušili, že tam dítě je. Byla to jen jedna ze zastávek při zoufalém pátrání po jejich nejbližších. "Obě se dopoledne vracely vlakem domů. Když jsme se dozvěděli o neštěstí, volali jsme jim na mobily, ale ty byly hluché," dodal strýc.

Marta Bodorová je v šoku, má pohmožděná záda i tvář. Její přítel čeká na operaci Marta Bodorová je v šoku, má pohmožděná záda i tvář. Její přítel čeká na operaci | Marie Machková, Lucie Bártová

4. PŘÍBĚH

Sen o dítěti skončil

V rychlíku EuroCity seděla i Marta Bodorová (20). Dvacetiletá Slovenka z Trebišova si magické datum 8. 8. vybrala pro cestu do Olomouce, kam se s přítelem vydali kvůli umělému oplodnění. "Pamatuji si, jak se vlak pohnul, a pak už jen to, jak jsme padali. Ten most padal. Nějaká hadice, nebo něco podobného, spadla i na nás," líčila Marta krátce po nehodě televizi Joj. "Seděli jsme spolu a potom, ani jsem nevěděla jak, odtud můj přítel vyšel. A potom i já. Potom jsem přítele spatřila a on omdlel," dodala. Marta i nadále zůstává pod odborným dohledem lékařů ve Frýdku-Místku. Její touha stát se mámou tak nadále zůstává jen nesplněným snem.


 

Kdo zavinil masakr? Podezření padá na stavební firmu!

Kdo nese za tragédii ve Studénce odpovědnost? Mezi kandidáty na až desetiletý trest se objevila také subdodavatelská firma Bögl a Krýsl, která v osudnou chvíli pracovala na usazovaní mostu. "Dosud neznáme přesné příčiny neštěstí a nechceme o důvodech zřícení mostu spekulovat. Můžeme jen potvrdit, že naše společnost prováděla přípravné práce, nezbytné pro zásun mostu. Ten měl proběhnout ve večerních hodinách," uvedl generální ředitel fi rmy Josef Krýsl. "Jsme připraveni poskytnout policii a Drážní inspekci veškeré informace a plnou součinnost při vyšetřování neštěstí," dodal.

Více o nehodě ve Studénce čtěte zde.

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání