Středa 1. května 2024
Dnes je Svátek práce, zítra Zikmund
Polojasno 22°C

Zdravotník dostal dva roky za smrt dítěte!

Vlastimil Havlíček
Vlastimil Havlíček  (Autor: ČTK)
Autor: mh - 
31. července 2008
13:24

Pro Patrika z Brna (+14) se stal lyžařský výcvik v kombinaci s nemocí osudným. Zemřel! Soud to ve čtvrtek dal za vinu lékaři Vlastimilu Havlíčkovi!

Po pěti létech konečně trest! Městský soud v Brně potrestal za ublížení na zdraví dvěma roky se čtyřletou podmínkou lékaře Vlastimila Havlíčka. Ten působil jako odborný dozor na školním výletě gymnazistů v Krkonoších. Jeden ze studentů Patrik Wisz tam onemocněl a lékař chorobu podcenil. Po návratu z hor Patrik za 14 dnů zemřel.

"Zůstal lhostejný ke zdravotnímu stavu Patrika Wisze. Nikdo neříká, že za jeho smrt může, ale měl tehdy rozhodně učinit mnohem razantnější korky. Nelze vyloučit, že by mladý chlapec i přes plnou péči zemřel, ale tato pče mu měla být rozhodně poskytnuta," uvedla ve zdůvodnění soudkyně Šárka Schinzelová.

Lékař Patrika na školním výlete v lednu 2003 léčil na virózu. Student těžce dýchal, zvracel. Bylo mu natolik zle, že na zpáteční pětihodinové cestě autobusem nedokázal už ani udržet stolici. Následná odborná péče na ARO v dětské nemocnici, kam jej lékařka po návratu okamžitě poslala však už chlapci nedokázaly zachránit život.

"Jsem ráda, že konečně zaznělo slovo vinen. I tak se mi zdá trest nízký, neadekvátní," uvedla Patrikova matka Jaroslava. Rodina chlapce se přitom podle vlastních slov nikdy nedočkala slov omluvy ani od školy, ani od lékaře.

"I dnes bych při léčbě posuzoval stejně," odvolal se na místě Vlastimil Havlíček, který podle rozsudku nesmí pracovat čtyři roky v žádné zdravotnické profesi.

(O jiném zanedbání zdravotní péče čtěte zde!)

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání