Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Díval se, jak mě jeho kolega bije a nutí k doznání

Policista Jaroslav Šeda odešel od soudu s dvouletou podmínkou.
Policista Jaroslav Šeda odešel od soudu s dvouletou podmínkou.  (Autor: Ivana Žáková)
Autor: iža - 
23. července 2008
16:26

Policejní násilí řešil Okresní soud v Novém Jičíně. Před soudním tribunálem stanul policista Jaroslav Šeda, který podle žalobce přihlížel jak jeho kolega surově mlátí vyslýchaného. Šeda byl odsouzen ke čtyřem měsícům s dvouletou podmínkou.

Policista Šeda společně s již odsouzeným policistou Zbyňkem Bulavou, který dostal 15 měsíců natvrdo s dvouletou podmínkou, předvolali na služebnu v Bílovci číšníka Zdeňka Chlapčíka (25). Tam se z něj bitím snažil Bulava vytřískat přiznání, že v lázních Klimkovice chtěl ukrást foťák, jež tam zapomněl jeden z hostů.

"Bil mě pěstí do obličeje, pak mě chytil za vlasy a hlavou mi třískal o skříň. Za dvě hodiny mě vyhodil, že u policie brzy končí a výslužné mu už nikdo nevezme," popsal napadení číšník, který foťák nevzal.

Jaroslav Šeda byl žalován pro zneužití pravomoci veřejného činitele. Odsouzen byl ovšem pro mírnější trestný čin, a to maření úkonu veřejného činitele z nedbalosti. Poté, co byl jeho kolega za bití odsouzen, totiž změnil výpověď. Přestože přiznal, že viděl jak číšníka mlátí, náhle vše popřel.

Znechucen je Zdeněk Chlapčík, který dostal nakládačku. "Byl u toho, jak mě Bulava bil, přihlížel a nic neudělal," stojí si na svém číšník. Zjevně rozčarován je i státní zástupce JUDr. Alois Dlouhý, který je známý potíráním policistů, kteří páchají zločiny. "Okamžitě jsem se odvolal. Trest je mírný a obžalovaný Šeda ke všemu nadále může a zůstává pracovat u policie. Je naprosto prokázáno, že u bití byl," je přesvědčen JUDr. Alois Dlouhý.

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání