Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Ohnivé peklo ohrožuje muniční továrnu

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: Internet)
Autor: ČTK - 
15. července 2008
18:00

Do boje proti mohutnému lesnímu požáru, který od úterního rána zuří asi 30 kilometrů severozápadně od Atén, nasadily řecké hasičské sbory tři stovky hasičů, 50 vodních děl, tři vrtulníky a 11 speciálních letadel.

Rychlé rozšiřování ohně podněcuje silný vítr, který žene plameny do nebezpečné blízkosti muniční továrny, napsala agentura Reuters s odvoláním na místní úřady v lokalitě Inoi.

Hasiči přemístili k těsné blízkosti muničního závodu desítku vodních děl a bezprostřední okolí neustále kropí vodou, aby zabránili plamenům dostat se k budovám továrny.

Stejnou oblast decimoval ohnivý živel již loni, kdy celé Řecko zasáhla vlna rozsáhlých lesních požárů. Právě v oblasti kolem Inoi se nachází rozlehlá zalesněná plocha, jedna z posledních na celém řeckém území.

"Oheň se zatím nepodařilo dostat pod kontrolu. Je obrovský," řekl agentuře představitel hasičů. Oběti na životech či škody na místní zástavbě nebyly podle něj dosud zaznamenány.

Letos v létě vypukly lesní požáry už na několika místech Řecka, jejich intenzita ale zdaleka nedosahuje rozsahu loňské katastrofy. Podle úřadů je to i tím, že zemi zatím nezasáhla vlna tak extrémních teplot doprovázených suchem, jako tomu bylo loni.

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání