Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Diváci překazili pirátské natočení Bathory v kině

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: ČTK - 
15. července 2008
12:12

V sobotu 12. července byl v multikině Palace Cinemas ve Slovanském domě v Praze odhalen pokus o ilegální natočení historického velkofilmu režiséra Juraje Jakubiska Bathory.

Na mladou dívku, která film natáčela na příruční kameru během odpoledního představení, upozornili zaměstnance kina a ochranku návštěvníci projekce. Dívce se však podařilo před jejich příchodem uprchnout. ČTK to dnes oznámila manažerka pro právní agentu České protipirátské unie ČPU Lada Hečková.

"V této souvislosti jsme ve všech našich kinech zpřísnili bezpečnostní opatření a kontrolu sálů v průběhu projekcí," řekl k tomu ředitel sítě multikin Palace Cinemas David Horáček.

Podle ředitelky ČPU Markéty Prchalové je to v poslední době už druhý případ, kdy byla osoba pořizující pirátský záznam odhalena ještě v kině.

Velkou pozornost loni v červenci vzbudilo ilegální natočení snímku Simpsonovi ve filmu přímo v den jeho premiéry v ČR a jeho následné umístění na internet. Devatenáctiletého mladíka z jižních Čech policie rychle vypátrala a soud ho nepravomocně odsoudil k devíti měsícům vězení s podmínkou na dva roky a k povinnosti nahradit způsobenou ztrátu, kterou Bontonfilm vyčíslil na 5,5 milionu korun. Nakonec se ale "pirát" s distribuční společností dohodl na mimosoudním vyrovnání a zaplacení 150.000 korun.

Podle Hečkové se piráti nevyhýbají ani českým filmům - novinky v kině se stávají vítanou kořistí. Podobným způsobem byly zcizeny a umístěny na internet například tituly Rafťáci, Ro(c)k podvraťáků, Obsluhoval jsem anglického krále či Venkovský učitel.

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání