Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Ubodali dívku, dostali minimální tresty

Autor: Ivana Žáková - 
4. července 2008
15:19

AKTUALIZOVÁNO: Krajský soud v Ostravě dnes uložil čtyři roky a osm let vězení dvěma mladíkům, kteří podle obžaloby kvůli dluhu usmrtili dvacetiletou Petru Baloghovou z Ostravy-Zábřehu.

Celé dva měsíce ležela mrtvá v lesíku v Ostravě-Dubí Petra Baloghová (20), než ji v rozkladu našel houbař. Dvěma ranami nožem ji zprovodil ze světa Marián Mana (25). Krajský soud mu za to dnes vyměřil jen osm let žaláře.

Mrtvá dívka byla bývalá přítelkyně Many, kterému ukradla sto tisíc korun. Právě kvůli dluhům zemřela. Mana ji společně se svým kamarádem Karlem Ochvatem (24) vylákal. Petru ale Mana nakonec ubodal. Peníze, kterému mu i jeho mámě ukradla, chtěla kompenzovat sexem, což ho rozčílilo.

Společně pak mrtvé tělo kumpáni ukryli v prohlubni po padlém stromu, zasypali listím a zeminou, překryli igelitem a kusem linolea přibitého na sololitové desce. Nebýt houbaře, tak by násilná smrt dívky, která se toulala po celé republice i v zahraničí, možná zůstala navždy utajena.

Oba obžalovaní házeli vinu na Rostislava Ječmene, který v procesu vystupoval jako korunní svědek. Petra mu poskytovala sexuální služby. "Do lesíka ji na moji žádost doprovodil její přítel, který mi dal tip, že Petra je zase v Ostravě. Dal jsem jí facky, brečela a tak jsem odešel," hájil se Marián Mana.

"Pak jsme slyšeli strašidelný jekot. Ječmen klečel u její hlavy a v ruce měl nůž. Křičel, že ho také okradla, když měl epileptický záchvat," házeli vinu na korunního svědka obžalovaní.

"Mana mě pozval na pivo, kde mi přiznal, že se vše zvrtlo a Petru zabil. Zakrvácené ruce si umyl v řece Odře," trval zase na svém svědek Ječmen.

Kdo vlastně bodal? Tento tvrdý oříšek museli rozlousknout soudci. Jediný motiv, a to nevyřízené dluhy, měl Marián Mana. "Po velmi dlouhé době jsme projednávali zločin, který byl velmi nejasný a složitý, protože tělo bylo nalezeno až po dvou měsících. Tudíž ani klasické stopy na místě činu nemohli policisté zajistit," uvedl předseda senátu JUDr. Miroslav Mucha.

"Tělo bylo v takovém rozkladu, že z něj zůstalo jen torzo. Nevíme ani přesně, zda nůž nezasáhnul srdce, tepnu nebo jiné důležité orgány. Zda dívka nebyla zahrabána ještě zaživa," řekl dále JUDr. Mucha.

Soudci Manovi neprokázali předem plánovanou vraždu a odsoudili ho za ublížení na zdraví s následkem smrti. "S ohledem na nejasné okolnosti případu můžeme jen spekulovat, co se vlastně stalo. To svědčí ve prospěch obžalovaného," vysvětlil jen osmiletý trest JUDr. Mucha.

Mariánu Manovi totiž hrozilo podle trestní sazby 10 až 15 lez vězení. Jeho komplic Karel Ochvat si posedí v chládku čtyři roky. Jde o souhrný trest ještě za výtržnictví a loupež.

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání