Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Znalkyně: Hoši jsou agresivní, labilní, nejistí...

Soudní znalkyně Marta Skulová.
Soudní znalkyně Marta Skulová.  (Autor: Foto Blesk - Ondřej Požár)
Autor: Ondřej Požár - 
26. června 2008
14:38

Jako poslední dnes u soudu vystoupila se znaleckým posudkem na týrané chlapce psycholožka Marta Skulová. Podle ní trpí Ondřej a Jakub syndromem týraného dítěte. Matka Klára Mauerová u výslechu znalkyně chyběla.

Ondřej byl podle Skulové při vyšetření hyperaktivní. Tulil se, mazlil se, každého líbal. Svědčí to o citové deprivaci. Celková úroveň chlapce zpočátku byla na úrovni tříletého dítěte, později se už projevoval úměrně svému věku.

"Týrání bylo značně intenzivní, bylo tam špatné chování matky. Týrání zavinilo i špatné navazování kontaktů. Ondřej věcně popsal prožité události s tím, že je zavinil. Typická pro týrané dítě byla kresba matky," napsala do znaleckého posudku psycholožka.

Upozornila na brutální týrání v létě 2006, které zpřetrhalo vazby k matce a mělo za následek zastavení rozvoje intelektu. "Nezletilý Ondřej trpí syndromem týraného dítěte (CAN). Má narušený citový vývoj. Nebyl však motivován pomstít se matce," upozornila Skulová.

Týraný Ondra měl tendenci matku ve výpovědích chránit

Náhlý nástup týrání byl podle Skulové promyšlený s cílem vytvoření necitlivosti k bolesti, zpřetrhání vazeb v rodině, podřízení se autoritě. Vývoj Ondřeje až do léta 2006 byl přiměřený věku. Jeho výpovědi označila znalkyně za věrohodné. Spíš měl tendenci matku chránit.

Psychický stav Ondřeje se zlepšil, vždy však bude schopen navázat jen povrchní vztahy! Trvalé následky: existence jizev a šokujících trýznivých zážitků. "Nikdy nezapomene na šokující zážitky, nechápe, proč ho matka mučivě týrala. Trpí posttraumatickou stresovou poruchou. Nezletilý není schopen vypořádat se s realistickým postojem k Aničce," uvedla znalkyně.

Jakub musel přísahat, že nic neprozradí

Jakub je podle ní uzavřený a silně nedůvěřivý. Na týrání reagoval nástupem posttraumatické stresové poruchy. "Loni v květnu Jakub popřel týrání, protože musel rodině přísahat před nástupem do Klokánku, že nic neprozradí. Měl naučenou výpověď. Bylo to jako kolovrátek, byl poučený, že nesmí nic říct ani o Aničce, ani o událostech, které se staly. Vinu za týrání dával sobě za to, že zlobil," napsala Skulová.

Jakub také při výpovědi u znalkyně popsal týrání na chatě, kdy ho mj. jeden z trýznitelů chytil za přirození a chvíli je držel v ruce. "Mám ty zážitky pořád v hlavě. Chci, aby šly pryč, ale nejde to!" řekl Jakub psycholožce.

Ta prozradila, že si Ondřej stěžoval na Kubu. Ten je prý agresivní i vůči ostatním dětem. Podle Ondry je to tím, co si bratr prožil. Agresivitu u Jakuba potvrdily i testy. "Jeho stav se zhoršil, má velké výkyvy nálady, jde o následky týrání," zdůraznila Marta Skulová.

Chlapci věřili, že Anička je bohem vyvolená...

Podle ní bylo týrání chlapců velmi promyšlené. Nejdříve je brutálně trýznili, později je izolovali od ostatních a zavírali je do komory. "Směřovalo to k tomu, aby byli chlapci závislí na Aničce, kterou nesmírně obdivovali a nedali na ni dopustit. Tvrdili, že je bohem vyvolená. A otrocky jí sloužili! Anička však nebyla jen hodná, ale byla i zlá! To mělo ještě posílit jejich závislost na ní," vysvětlila znalkyně.

U Ondřeje je podle ní do budoucna třeba počítat s nedůvěrou a ostražitostí. Jakub víc upoutává na sebe pozornost. Narůstá u něj agresivita vůči okolí, bude podezíravý a nedůvěřivý. "Bude psychicky velmi labilní," míní znalkyně.

Ředitelka Klokánku: Kluci mi řekli, že na chatě byly týrány další děti

Oba chlapci také často mění názory a vztahy. V lednu tvrdili, že zůstanou v Klokánku, o pár dní později už ale chtěli jít domů k tátovi. Týrání však podle znalkyně Marty Skulové bylo masivním zásahem do jejich vývoje.

Navíc se podle ředitelky Klokánku Ditty Pokorné chlapci svěřili, že na chatě měly být týrány i další děti. "Jakub je popisoval jako malé děti, nejméně o hlavu menší, než byl on," uvedla Pokorná a dodala, že chlapci o dalších dětech mluvili opakovaně.


Výpovědi 6. dne líčení:

Co řekla ředitelka Klokánku Ditta Pokorná čtěte zde.

Co řekla soudkyně Jaroslava Rezová čtěte zde.


Čtěte také výpovědi z 5. dne líčení

1. výpověď:
Policista: Ondra se usmíval, když jsme ho zachránili!

2. výpověď:
Novinář Patočka: Věřil jsem, že je Škrlové 15!

3. výpověď:
Kamarádka Kateřiny: Půjčila jsem dceru k testům DNA

4. výpověď:
Lékařka: Škrlová vydávala skřeky, Ondra nebyl vystrašený

5. výpověď:
Matka Škrlové: Lituji, že jsem o týrání Barbory nevěděla

6. výpověď:

Soused, který objevil Ondru: Vše jsem nahrál na video

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání