Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Léto - čas pedofilů

Identikit pedofila
Identikit pedofila  (Autor: Policie ČR)
Autor: čad - 
20. června 2008
05:00

Léto je obdobím větší volnosti dětí, které se tak mohou snáze dostat do kontaktu s člověkem, který by jim chtěl ublížit. Poslední případy varují. Malý Kuba v Havlíčkově Brodě střet s pedofilem nepřežil.

V tomto týdnu deviant zaútočil na sedmiletou dívku v Českém Těšíně. A už déle než rok policisté marně pátrají po muži, který opakovaně napadal děti v Praze.

Jak naše potomky ochránit?

Lékařka-psychiatrička Naďa Kovaříková shrnula, jak by rodiče měli seznamovat své děti s nebezpečím, které jim hrozí od pedofilů. "Vše se odvíjí od věku dětí. Například dvanácti až třináctiletá děvčata už od rodičů mohou klidně slyšet o sexuálním obtěžování. Ony už se spousty věcí stejně dozvídají z různých dívčích časopisů," vysvětluje Naďa Kovaříková, která prosazuje tyto zásady:

1) Být v kontaktu s kamarády

2) Nenavštěvovat neznámá odlehlá místa

3) Nenechat na sebe od cizích lidí sahat (dítě musí samo rozhodnout, kdo ho může pohladit, komu podá ruku)

4) Nesmí chodit s cizími lidmi

5) Nesmí reagovat na oslovení cizí osobou

6) Nesmí se nechat zlákat na návštěvu počítačů, počítačových her, programů

7) Upozornit děti, že když jim někdo něco nabízí, bude také po nich něco chtít

8) Rodiče by měli s dětmi mluvit o tom, koho potkali, kdo s nimi mluvil 9) Pozor!!! Pedofilové s dětmi umějí dokonale manipulovat a jednat.

Nebezpečí na síti

"Velké nebezpečí hrozí dětem v současné době přes internet, kde se mohou jeho prostřednictvím seznámit s nebezpečnými lidmi," varuje mluvčí Jana Šípková. "Proto počítač v bytě by měl být umístěn v místnosti pod stálým dohledem dospělých. Děti by se neměly někam zavřít a prostřednictvím počítače pak s někým komunikovat, aniž by to rodiče věděli," zdůrazňuje policejní mluvčí.

 

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání