Čtvrtek 2. května 2024
Svátek slaví Zikmund, zítra Alexej
Polojasno 22°C

Zelenka: "Nechci tady být. Ukončím to."

Autor: ČTK - 
12. června 2008
16:29

Zelenkův obhájce zvažuje dovolání k Nejvyššímu soudu, Vrchní soud podle něj vůbec nereagoval na jeho připomínky. Jeho svěřenec, odsouzený Petr Zelenka je podle obhájcových slov ve velmi špatném zdravotním stavu.

Jan Herout, advokát Petra Zelenky, jemuž vrchní soud v odvolacím řízení potvrdil doživotní trest za vraždy pacientů havlíčkobrodské nemocnice heparinem, se zatím nerozhodl, zda podá dovolání k Nejvyššímu soudu.

Chce si nejdříve pečlivě prostudovat písemné znění rozsudku a dohodnout se s Zelenkou i jeho otcem. Pokud podá dovolání, stane se tak nejdříve začátkem září. Herout to dnes řekl ČTK.

"Jestli bude rozsudek odůvodněn zhruba tak, jak byl odůvodněn ústně během jednání, pak dovolání zřejmě podám. Vrchní soud vůbec nereagoval na moje připomínky k rozporům mezi znaleckými posudky," uvedl Herout. Dovolání k Nejvyššímu soudu v Brně se v tomto případě podává prostřednictvím prvoinstančního soudu v Hradci Králové.

Petr Zelenka je podle Herouta ve velmi špatném psychickém stavu. "Nechce žít. Nepoužil přímo výrazu, že spáchá sebevraždu, ale popsal to jinými slovy: 'Nechci tady být, ukončím to'," řekl Herout. Zelenka si podle něj zoufá z arogance moci, kdy soud nereaguje na jeho námitky.

O doživotním trestu vězení pro Zelenku rozhodl s definitivní platností ve středu pražský vrchní soud, který v odvolacím jednání potvrdil únorový verdikt Krajského soudu v Hradci Králové.

Zelenka jako pracovník anesteziologicko-resuscitačního oddělení havlíčkobrodské nemocnice podáním heparinu zavraždil sedm lidí a u dalších deseti se o to pokusil. Podle spisu podával pacientům heparin od května do září 2006. Pacientům způsobil závažné zdravotní komplikace a zředění krve, někteří lidé vykrváceli.

 

Související článek s videem ze soudního procesu najdete zde.

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání