Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Otrokář z Brna: Utýral vlastni tchyni?

Autor: František Prachař - 
31. května 2008
23:30

Nedělnímu Blesku se podařilo poodhalit oponu záhad, které halí případ novodobého otrokáře Jiřího Adama. Ukazuje se, že spolu se svou ženou Janou nejspíše utrápil k smrti její matku Marii Bitnerovou.

Proč? Aby se zmocnili domu a zahrady, které jí patřily. Právě tam, v domě, na zahradě i ve vinohradu se jimi naverbovaní sektáři "stmelovali", tam pracovali až do úmoru, tam společně hladověli, aby dospěli k očistě a blaženosti...

Kápo sektářů Jiří Adam a jeho ovečky žili v Brně, v ulici Terezy Novákové. Ve čtvrti Ivanovice zase budovali vilu – úkryt před koncem světa, který měl nastat v roce 2009. Střediskem otročících sektářů a místem, kde se odehrával jejich duchovní život, byl ale hlavně dům číslo 5 v Sadové ulici v Mikulově. Kdo chce pochopit, co se vlastně stalo, musí tam.

Tchyně? Vyhladovět!

Otřískaný, jednopatrový cihlový domek se špinavými skly kdysi patřil paní Marii Bitnerové. Žila v něm sama, a tak podle sousedů uvítala, když se k ní počátkem 80. let nastěhovala její dcera Jana s manželem Jiřím Adamem. Netušila, že jí pohostinnost přijde víc než draho.

"Zavřeli ji v kuchyňce a musela žít jen tam. Ani na zahradu ji nepouštěli. Brali jí důchod a živili ji odpadky, které by ani prase nežralo," tvrdí Helena Hrabalová ze sousedství. "Nakonec ji utrápili."

Nenávist Adama a jeho manželky ke staré ženě byla prý tak obrovská, že oba – aby se s ní nemuseli stýkat – raději do domu lezli po žebříku oknem. To už měl Adam dům i se zahradou napsaný na sebe, ruku matky při vynuceném podpisu dokladů prý vedla její vlastní dcera... Zanedlouho stará paní zemřela.

To není naše rodina!

Zemřelá paní Bitnerová měla dvě sestry. Růženu, provdanou Dostálovou (80) a Ludmilu, nyní Kykrychovou (84). Věděly, co se děje v domě jejich sestry Marie?

"Tak to vůbec ne. Oni ji ven nepouštěli a její Jana (tj. dcera, pozn. aut.) mi vždycky řekla, že maminka je buď nemocná, anebo že spí na zahradě, kam kvůli domku není vidět," kroutí hlavou nad tím, co se stalo, paní Kykrychová. Přestože bydlí přímo naproti číslu pět v Sadové ulici, nic zlého netušila. "Jenom jsme si někdy zamávaly z oken," dodává.

"Ale on, ten Adam, ten tu byl často. I u sousedů v ulici. Sháněl kdeco, prkna, dříví, cihly nebo kamení z bouraček, dokonce prosil i o zelené lupení, co dáváme králíkům," vzpomíná. Ženy, které na Adama dřely, sousedům čistily kurníky, kotce i chlívky a hnůj tahaly ve džberech nebo popelnicích na vinici, asi půl kilometru od domu.

"Ono se mu všechno hodilo. Ale prosím vás, on nebyl naše rodina, to napsat nesmíte," prosí stará paní a pak se zasměje. "Víte, on i ve vinohradu všude postavil budky jako záchody a pak tím hnojil. Hodně lidí se toho štítilo." Hroznové víno Adam prodával. Kam šly peníze, nikdo neví.

Naši Mařenku utrápil

Druhá sestra paní Marie, Růžena Dostálová, bydlí s manželem v Mikulově poblíž zámku. Stále se nedokáže smířit s tím, k čemu došlo.

"Mohlo mě napadnout, že naši Mařenku utrápil, ale já k nim už ani nechodila. On ani Jana mě neměli rádi, protože jsem se pořád ptala na ty lidi, co u nich dřou. A taky jak a ke komu se modlí. Že byl lakomec, to vím," říká.

Adama popisuje jako člověka nemilosrdně krutého ke každému, kdo mu nevyhověl, tvrdě trestajícího. "Já myslím, že je trestal tak, že jim nedal najíst. Proto byly ty chuděry takové jakoby průsvitné." A na dokreslení vzpomíná, jak její syn Zdeněk, jehož zahrada k zahradě sekty přiléhá, tam vysadil révu.

"A o mu ji vysekal, představte si to. Nechtěl, aby druhý měl to, co on na zahradě nemá. A Jana? Ta mu podléhala, dělal si s ní, co chtěl," utírá si slzy paní Dostálová.

Sektářské zázemí

Zatímco do Brna jezdili členové sekty stavět úkryt před koncem světa, v Mikulově měli své duchovní a potravinové zázemí. Po smrti staré paní Bitnerové, která Adamovým záměrům vadila, její zeť dům změnil v modlitebnu. Vytrhal elektrické vedení i přívod plynu a vnitřek postupně předělával na jednu velkou místnost. Tam se, v provizorních podmínkách, odbývaly svérázné mše.

Čtyřikrát denně k nim zvoncem svolávala "královna", Adamova manželka Jana. "My jsme se modlili po svém, jak kdo chtěl. A pracovali jsme rádi a dobrovolně," říká Karel Kuběna (72), který s dcerou Ivou (29) připravoval na zahradě kus země k nové setbě.

I oni patřili k Adamovým přívržencům. "Co je na tom špatného, když chceme žít po svém? Nikomu neubližujeme, ani přírodě. A svoje peníze jsme panu Adamovi dávali, to je přece normální, když s někým žijete společně," doplnila otce mladá žena tichým, zastřeným hlasem.

Panovačný chlap

Idylku, čišící z jejich slov, ale bourají tři dřevěné zahradní boudy. Adam je nechal postavit těsně po smrti tchyně, členové sekty v nich přespávali a také jedli. Ale pouze to, co si sami vypěstovali anebo co jim kdo dal.

"Já bych ty sra... do úst nevzala, není divu, že z nich skoro umřeli. A to ještě jedli jen jednou za den," dodává další sousedka ze Sadové ulice.

Její dům je poblíž zahrady sekty, a tak je měla každý den jako na dlani. "Hlavně s tím Adamem byly problémy. On bral ostatní jako věci, jednal s nimi drsně a panovačně. A představte si, že se před nimi nahý koupal ve vaně na zahradě. I před dětmi! Když jsem mu to vytkla, začal mě nenávidět."

V sektě totiž byly i děti – čtrnácti- až šestnáctileté, přijížděly pravidelně s rodiči a také pracovaly. Zhruba před dvěma lety, když Adama začala vyšetřovat policie, jejich návštěvy ustaly.

Do očí bije neuvěřitelná podoba Ivy Adamové z mikulovské sekty Jiřího Adama s Aničkou Mauerovou z kuřimské kauzy týraných chlapců. Obě mají tentýž výraz ve tváři, stejnou intonaci hlasu, gestikulaci i mimiku. Jako by je kdosi okopíroval jednu od druhé...


"Královna" promluvila

Jana Adamová, manželka novodobého otrokáře, si zřejmě vůbec neuvědomuje závažnost situace a svého manžela ještě chrání. "Jsem z toho dosti šokovaná, co se děje, poněvadž co se dozvídám (z médií), se nezakládá na pravdě. Sice se někdy rozhodlo, že budeme držet půst. Ale to přece není žádné týrání," řekla v rozhovoru pro TV Prima.

"Královna" dále přiznala, že skupina žen vykonávala pro jejího manžela samé mužské práce. Bylo to ale podle ní zcela dobrovolné. "To, že se u nás pracovalo, to nezapírám. Míchaly maltu, podávaly cihly," vyjmenovává Adamová druhy prací, které ženy pro jejího manžela vykonávaly. Zároveň svého muže hájí tím, že prý každou chvíli chtěl, aby si jeho "otrokyně" šly odpočinout. Do role chudáka a oběti pasuje Jiřího Adama. "Jiří byl doslova uštván a ubit. To bylo pořád kdo s koho a kdo bude mít navrch,“"říká.

Za rozvrácení sekty může prý jedna ze členek, Jarmila Hanáková (78). Adam si s ní totiž nevěděl rady a nakonec Hanákovou odvezl na psychiatrii. Tam si ale všimli jejího zuboženého stavu a zavolali na Adama policii, čímž celá věc praskla.

 

 

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání