Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Začal soud s řidičem, o jehož auto se zabila lyžařka

Ilustračí fotografie - hory
Ilustračí fotografie - hory  (Autor: Archiv)
Autor: ČTK - 
28. května 2008
12:59

Do terénního auta na ještědské sjezdovce narazila jedenatřicetiletá lyžařka. Žena posléze těžkým zraněním podlehla. U libereckého soudu dnes začal proces s řidičm auta Pavlem Kněřem.

Tragédie se odehrála v únoru 2005 a z výslechů svědků vyplynulo, že před nebezpečným místem v Sportovním areálu Ještěd chybělo varovné označení. Jednatřicetiletá žena přišla o život v prostoru, kde se sjezdová trať křížila s lesní cestou, kudy běžně jezdila motorová vozidla ke skokanským můstkům.

Kneřovi hrozí až pět let vězení. "Obžalovaný je sice řidič, ale vinu za neštěstí nese sportovní areál. Jel jsem po sjezdovce za přítelkyní a neviděl jsem žádnou výstrahu, že se lyžaři blíží k nebezpečnému místu a měli by zpomalit," řekl novinářům přítel Pavelkové. Ještědský areál patří liberecké radnici.
Podle přítele Pavelkové nebylo ze sjezdovky na cestu vidět. Terénní auto jelo v době neštěstí krokem. Ani Kneř na sjezdovku neviděl a vůbec netušil, že přes komunikaci nějaká lyžařská trať vede. Jak vyplynulo z výslechů několika svědků, sjezdovky se s cestami pro auta v Česku a ani v západní Evropě nekříží.

Kneř se při procesu omluvil příteli Pavelkové. "Bohužel už nejde napravit, co se stalo. Střetu jsem nedokázal zabránit," dodal Kneř. Pracuje ve Sportovním areálu Harrachov a do Sportovního areálu Ještěd vezl svého kolegu Milana Goče na služební jednání. Na začátku lesní cesty stála značka Zákaz vjezdu, Kneř ale dostal od vedoucího provozu ještědského areálu Pavla Diatky ústní povolení, aby do správní budovy dojel.
Na zpáteční cestě zjistil, že mu chybí peněženka. Kneř ji ztratil v areálu. Otočil auto a vracel se ke správní budově.

"Lyžařka jela rychle, nestačil jsem si jí ani všimnout," vypověděl Kneř. Goč zaregistroval, jak žena narazila do dveří, u nichž seděl jako spolujezdec. Tragédie se stala dopoledne, těžkým vnitřním zraněním žena podlehla v nemocnici.

"Na tak nepřehledném místě muselo ke srážce nevyhnutelně dojít. Zvláště, když tam nikdo z lyžařů nemohl očekávat auta," prohlásil přítel Pavelkové. Dodal, že sportovní areál a ani radnice se pozůstalým neomluvili.

"Věděli jsme, že křížení cesty se sjezdovkou patří mezi kritická místa a tlačili jsme na město, aby tam postavilo tunel nebo přemostění," prohlásil u soudu bývalý předseda představenstva Sportovního areál Ještěd a náměstek primátora Pavel Krenk. Tunel brání tragédiím na takzvané Televizní cestě od zimní sezony 2007 - 2008. Lyžaři přejíždějí přes jeho vrchní stěnu a střety s motorovými vozidly jim už nehrozí.

Za bezpečnost na ještědských sjezdovkách odpovídal před třemi lety Diatka. "Na cestě jsme neměli žádné varování a ani označení, že přes ni prochází sjezdovka. Na sjezdovce byl asi dvacet metrů od cesty vykřičník, ale nejsem si jistý," vypověděl Diatka.

Lesní cestu uzavírala závora, díky zničenému zámku však mohl do areálu jakýkoliv motorista. Navíc není zatím jasné, jestli se o umístění značky Zákaz vjezdu rozhodlo ve správním řízení, nebo ji tam sportovní areál dal ze své vůle. "Pokud vím, tak žádné správní řízení neproběhlo," řekl Kneřův obhájce.

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání