Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Ubití dvou bezdomovců se už k soudu nedostane

Roman Boháček, který spolu se svým komplicem ubil k smrti dva bezdomovce
Roman Boháček, který spolu se svým komplicem ubil k smrti dva bezdomovce  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK, rvs - 
28. května 2008
10:51

Plzeňský soud nepovolil obnovu řízení v případu bezdomovce Romana Boháčka, který byl odsouzen k devíti letům za brutální ubití dvou bezdomovců v Karlových Varech.

Boháček spolu s Miroslavem Krčmou dostali nejprve výjimečné tresty 21 let a 16,5 roku, vrchní soud jim je před třemi lety snížil na 14 a devět let. Boháček zažádal o obnovu řízení, podle soudu ale nepředložil žádné nové důkazy, které by umožnily otevření a znovuprojednání kauzy.

Útočníci podle obžaloby napadli v dubnu 2003 v neobydleném domě v Chebské ulici v Karlových Varech osmačtyřicetiletého Stanislava Linka. Útoku předcházela hádka, kterou údajně vyprovokoval Linek. Krčma s Boháčkem Linka bili pěstmi a kopali do něj. Poté na zraněného muže naházeli nábytek. Linek těžkým zraněním hlavy za několik hodin podlehl. Dvojice pak zaútočila na čtyřiašedesátiletého Kašpara Omraje. Po jejich úderech upadl do bezvědomí. Už se neprobral a o tři měsíce později zemřel.

Vrchní soud jednání překvalifikoval z vraždy na těžké ublížení na zdraví vedoucí k usmrcení. "Máme za to, že napadení nevedlo k přímému usmrcení poškozených. Rány, které měli prokazatelně na svědomí oba obžalovaní, způsobili napadeným těžké ublížení na zdraví. Nebylo však jednoznačně prokázáno, že obžalovaní zaútočili na dvojici bezdomovců s úmyslem je zabít," vysvětlil tehdy změnu kvalifikace předseda odvolacího senátu.

Korunní svědkyní případu byla bývalá Krčmova družka Květa. V přípravném řízení potvrdila, že Krčma i Boháček brutálně na oběti zaútočili. K soudu se ale nedostavila, dodnes se nepodařilo zjistit, kde se žena zdržuje.

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání