Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Policie řeší: Je to Jakubův únosce?

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: Jiří Čada, František Štibor - 
9. května 2008
15:00

Již pět nekonečně dlouhých dnů už trvá marné pátrání po Jakubovi Šimánkovi (9) z Havlíčkova Brodu. A stále žádná stopa.



Syn generála Hynka Blaška, vysokého důstojníka NATO, odešel za kamarádem v neděli odpoledne. Neexistuje žádná konkrétní stopa, i když... Policie se pokusila z výpovědí svědků dát dohromady podobu možného únosce.

"Je to zvláštní, ale zatím se nepodařilo zjistit nic, co by k jeho nalezení vedlo. Všechny pátrací verze jsou rovnocenné," říká havlíčkobrodský policejní mluvčí Bohuslav Rada. Když se nepodařilo najít sebemenší stopu, nelze vyloučit ani únos.

"Pokud jde o únos dítěte pedofilně zaměřenou osobou, musí policie pracovat velmi opatrně, aby pachatele nevystrašila," míní psychiatr Miroslav Skačáni. "To rozhodně nelze říci o případných organizovaných únoscích, jejichž postup dopředu nelze odhadnout," vysvětlil Skačáni.

Únos Jakuba související s otcovou profesí sám Blaško vylučuje. "Kdyby to tak bylo, už by se dávno ozvali," řekl včera Blesku. Podle Skačániho je ale na případné požadavky stále ještě čas. "Mohou čekat až se situace kolem chlapce zcela uklidní," odhaduje psychiatr.

Rodiče se spíše bojí verze, že je jejich syn obětí pedofila. "Pokud je v rukou nějakého prasáka, Jakub musí strašně trpět. Jsme zoufalí. Nevíme, co dělat. Co bychom dali za to, aby se našel...," řekl smutný otec.

<strong>Po kom jdou? </strong>

Po muži, kterému je 30-45 let a má vyšší štíhlou postavu. Proč? Viděli ho v dětském koutku, kde si Jakub hrál. Muž má světlé krátké vlasy, velké hranaté brýle se stříbrnou obroučkou. Měl stříbrný fotoaparát střední velikosti...

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání