Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Čtyři nehody tramvají ve třech dnech

14. dubna 2008
14:04

Celkem čtyři nehody tramvají po celé České republice se staly v posledních několika dnech. Bilance je tragická

Čtyřikrát v posledních třech dnech řinčely plechy tramvají ve třech největších městech republiky. Pokaždé byl viníkem jiný faktor. Všechny nehody vyšetřuje policie i Drážní inspekce. V Brně byla ve čtvrtek na vině záhadná porucha. Souprava byla nachystaná na opravu, protože místo brzdění zrychlovala. Při tom však bez řidiče ujela a nabourala do další tramvaje. Nehoda se obešla bez zranění. O den později se nejspíš vinou řidiče srazily dvě tramvaje na jednokolejce v Ostravě. Zemřeli tři lidé včetně šestiletého chlapce. V sobotu kus železa vykolejil tramvaj v hlavním městě a v Ostravě srazila souprava dívku na přechodu. "Pokud se stane dopravní nehoda, jejímž účastníkem je řidič tramvaje, vyšetřujeme ji vždy ve spolupráci s Drážní inspekcí," řekl mluvčí pražské policie Tomáš Hulan. Zatímco policisté zkoumají, zda řidič neporušil povinnosti plynoucí ze zákona o provozu na pozemních komunikacích, inspektory drah zajímá ještě řada dalších věcí. "Vždy zjišťujeme, zda nedošlo k porušení zákona o drahách," řekl Blesku náměstek generálního inspektora Drážní inspekce Jan Kučera.


Kuriózní střet dvou tramvají vyšetřují od včerejška pracovníci Drážní inspekce v Brně. U vozovny Mediánky se tam ráno střetla tramvaj bez řidiče se soupravou linky číslo 1, která odjížděla na pravidelnou trasu! "Prázdná, nikým neřízená tramvaj, nachystaná ve vozovně k opravě, ujela a zezadu napálila v rychlosti asi 25 km/h asi po 200 metrech do další tramvaje, stojící u křižovatky," popsal nehodu mluvčí Drážní inspekce Zdeněk Neusar. Bouračka se obešla bez zranění, ovšem škody přesahují milion korun. "Příčinou nehody je patrně technická závada na tramvaji," potvrdila mluvčí Dopravního podniku města Brna Hana Pohanová.
Jak a co kontroluje Drážní inspekce? *kontroly jsou nepravidelné *alkohol *rychlost *povinné vybavení (lékárnička, hasicí přístroje, funkčnost brzd, signalizace) Jak a co kontroluje policie? *kontroly jsou nepravidelné *alkohol *rychlost Jak rychle může jezdit tramvaj? *na pozemních komunikacích maximálně 50 km/h *na samostatném tramvajovém tělese lze stanovit i vyšší rychlost (po dle konstrukce trati a technických možností tramvaje) dvou dětí zvolila dvou dětí zvolila v plamenechech Kdo může řídit tramvaj? *věk od 21 let *základní vzdělání *řidičský průkaz B *10týdenní kurz řidiče tramvaje *v Praze musí uchazeč mít ještě: čistý trestní rejstřík výpis z evidenční karty řidiče výpis z protialkoholní poradny

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání