Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Vyráběli pervitin, prodávali heroin

Zatím jednu z nejproduktivnějších laboratoří na pervitin, částečně s automatizovanou výrobou drogy, objevili policisté v Praze-Řepích.
 (Autor: Policie ČR)
4. dubna 2008
13:29

Při operacích Lotos a Kapitán zatkli detektivové v Praze sedm zločinců, kteří vyráběli a prodávali pervitin a heroin. Video

Policisté z Národní protidrogové centrály (NPC) udeřili při operacích Lotos a Kapitán na výrobce a distributory pervitinu a heroinu. Za mřížemi skončili Brit, čtyři Češi a dva Albánci. Poslední cizince detektivové zatkli při předávání jednoho a půl kilogramu heroinu. Čtyři Češi vyráběli z nakoupených léků pro Brita v pražské laboratoři až půl kila pervitinu týdně! Policisté objevili jednu z nejproduktivnějších a částečně automatizovanou laboratoř na pervitin v garáži v pražských Řepích. "Peníze na nákup běžně dostupných léků obsahujících pseudoefedrin obstarával Brit. Češi zase léky. Třeba Nurofen nakupovali ve velkém v lekárnách a v laboratoři z něj vyráběli týdně půl kila velmi kvalitního pervitinu. Dosahoval až 80procentní čistoty," řekl Blesku šéf protidrogových detektivů Jiří Komorous. Pervitin končil v Británii. Britský kurýr byl zaměstnanec letecké společnosti a je HIV pozitivní. Navíc má žloutenku typu C. Zatčeným teď hrozí až 15 let vězení. Za alarmující NPC pokládá dlouhodobý setrvalý stav v oblasti volného prodeje léků s pseudoefedrinem. "Odhaduje se, že až 80 procent celkové produkce těchto léků končí v Česku v drogových laboratořích," upřesnil Komorous. Ministerstvo zdravotnictví ale na mnoho podnětů k omezení volného prodeje vůbec nereaguje! V úterý byli zatčeni při operaci Kapitán také dva Albánci. Zajištěn byl jeden a půl kilogramu heroinu. Z něho by se vyrobilo 30 tisíc dávek za jeden a půl milionu korun. Jeden ze zatčených Albánců už byl stíhán v Česku za drogové delikty dvakrát. Je s podivem, že z vězení byl nedávno podmíněčně propuštěn už po sedmi měsících. A první co udělal? Znovu začal obchodovat s drogami! Teď už mu hrozí 10 let kriminálu.

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání