Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

S kamarádem se loučil dupot davu!

25. ledna 2008
14:05

V Příbrami proběhl pohřeb Jana Kučery (+18), který byl bajonetem ubodán v restauraci Na Chmelnici neonacistou Jiřím F. Video

Černá vlajka, velká zarámovaná fotka a dupot těžkých bot... Takové bylo čelo průvodu stovek lidí, kteří včera odpoledne táhli Příbramí. Město se proměnilo v centrum levicových radikálů. Přišli se rozloučit s kamarádem Janem Kučerou (+18), kterého minulý pátek bajonetem zavraždil přímo před kamerami jednoho z příbramských barů neonacista. Ostře sledovaný pohřeb se pak odehrával v dusné atmosféře! Václav Raufer V pravé poledne vystoupilo na železniční stanici z vlaku od Prahy asi 50 anarchistů a levicově orientovaných skinheadů. Tam na ně čekalo dalších třicet mladých lidí v černém, kteří přišli uctít památku zavražděného. I když se žádné rvačky nekonaly, z davu šel strach. A nechyběly ani zbraně! "Dejte mu pokoj! Ten člověk vás měl zajímat, když byl naživu," rozčiloval se jeden z předáků smutečního průvodu a pod šosem svého černého bomberu poodhalil pistoli! Po hromadném přesunu ke hřbitovu se dav rozšířil o tři sta lidí. Před obřadní síní se krátce před jednou hodinou musel rozestoupit, aby mohli vstoupit nejbližší přátelé, známí a příbuzní. "Honza byl normální student, bez výrazných výkyvů v chování. Nepatřil sice k premiantům, ale také ne k potížistům. Věřím, že by z něj vyrostl férový chlap," řekl ředitel Středního odborného učiliště Dubno Milan Lehocký, kde se Kučera učil. Krátce po jedné hodině pak začal v síni zaplavené květy, smuteční obřad...


Pohřeb: Emoce a rocková hudba Po prvních dvou písních v punk rytmu vyvrcholila vlna emocí při známé písni od skupiny Metallica Nothing Else Matters. Následoval proslov ceremoniářky a za zvuku hitu od Ozzy Osbourna Mama I´m Coming Home se zatáhla těžká opona před dubovou rakví. Bezmála hodinu chodili smuteční hosté pozůstalým skládat kondolence. Zdrcení rodiče a nejbližší příbuzní odkazovali novináře na jejich otevřený dopis adresovaný médiím, ve kterém citovali slova svého syna, zveřejněná před časem na internetu. "Jsem úplně normální kluk. Je mi jedno, s kým se kamarádím, nedělám rozdíly mezi lidmi podle toho, co poslouchají. Jak se oblékají nebo podle barvy kůže. Dělím je podle toho, jak se chovají."
Radikálové: Žádný boj, vzpomínáme Šarvátky mezi levicovými radikály a neonacisty? Nebyly! "Nejsme v bojovém rozpoložení. Je nám spíš smutno a chceme společně zavzpomínat na našeho kamaráda," řekl před barem Na Fialce mladík, který se představil jako antifašistický skinhead Daniel Černý. Přesto byli strážci pořádku v Příbrami připraveni na nejhorší. O šedesát lidí posílili pořádkové jednotky, další desítky policistů držely pohotovost. K zásahu byli připraveni také specialisté z antikonfl iktní jednotky a kriminalisté se zaměřením na extremismus.
Tak byl zavražděn Dvě bodnutí bajonetem ukončila minulý pátek život osmnáctiletého Jana Kučery. Předcházela tomu hádka a bitka v restauraci Na Chmelnici. Skupinka lidí tu utíkala před mužem (20). Na schodech se na něj Kučera vrhl, i když útočník měl zbraň. Přímo před zraky bezpečnostní kamery byl dvakrát bodnut, později zemřel v nemocnici. Pachatele Jiřího F. policie dopadla. Hrozí mu 15 let vězení.

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání