Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Primář: Zelenkovi stačilo 10 vteřin k vraždě

Primář Pavel Longin včera vypovídal proti Zelenkovi
 (Autor: David Malík a abl)
23. ledna 2008
02:00

Okolnosti o zrůdných činech heparinového vraha Petra Zelenky vyplouvají na povrch. Primář Pavel Longin svědčil jako první

Deset až patnáct vteřin. Tolik stačilo heparinovému vrahovi Petru Zelenkovi (31), aby zabíjel v havlíčkobrodské nemocnici bezbranné pacienty. Včera to potvrdil svědek obžaloby - primář Pavel Longin, který smrtící útoky odhalil. Havlíčkobrodská bestie sedí u soudu jako vystrašený kluk, ale umí vystrčit drápky. Nejprve v pondělí bez váhání vychrlil perfektně naučenou obhajobu, včera se společně se svým advokátem zostra pustil do prvního svědka - právě primáře Longina. Předvolaný lékař byl tím, kdo prošetřoval podezřele zvýšený počet poruch srážení krve pacientů. Aplikace léku na ředění krve injekční stříkačkou, který Zelenka vpravil 17 pacientům a sedm jeho účinek nepřežilo, byla podle něj otázkou 10 až 15 vteřin. "Mohl ji nosit už připravenou v kapse a čekat na příležitost," řekl Longin. "Když jsem se ho zeptal, proč jim ho podával, odpověděl mi, že se nic takového nedělo," vzpomněl primář na rozhovor, při kterém dal Zelenkovi výpověď. "Beze slova ji podepsal," dodal primář a poté popsal jednotlivé případy obžaloby. Zelenku u soudu zajímala odpověď na otázku, na základě jakého důkazu na něj primář podal trestní oznámení. "Tolik případů nemohla být náhoda," odpověděl Longin a poté odmítal posuzovat Zelenkovu narážku na to, že v seznamu obětí byli zaneseni i pacienti, u kterých mohlo dojít k lékařském pochybení. Jeho obhájce Jan Herout se snažil zpochybnit čtyři případy. "Nedá se jednoznačně říci, že za jejich smrt může Zelenka, nebo že byli tak nemocní nebo šlo o pochybení lékaře," komentoval závěry komise ministerstva zdravotnictví. Ta nepotvrdila souvislost mezi úmrtím několika pacientů a podáním heparinu. Zelenka se přiznal k tomu, že lék na ředění krve podal pěti lidem. Činil tak prý proto, aby viděl lékaře v akci. Další případy úmrtí pacientů mu prý podsunula policie, která na něj podle jeho slov vyvíjela psychický a fyzický nátlak.


Basa mu změnila tvář Roční pobyt ve vazbě se silně podepsal ve tváři i postavě heparinového vraha. Pryč je rozesmátý mladý muž z fotografií zveřejněných při jeho odhalení v prosinci 2006. Odulé tváře, břicho. Většina přítomných v soudní síni měla dojem, že Zelenka ve vazbě znatelně přibral. Podle jeho otce Bohumila Zelenky je to však optický klam. "Vypadá to, že přibral, protože se nechal před týdnem ostříhat dohola,"řekl a dodal, že jeho syn za poslední rok dokonce zhubnul o 13 kilogramů na současných 73 kilo.

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání