Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Batole zabil vařící vodou

2. října 2007
02:00

To jsou rodiče! S dětmi spí pod mostem, odkládají je, anebo týrají. Co všechno dokážou udělat dospělí lidé svým ratolestem?

Sedmnáct let stráví ve vězení s ostrahou Filip Matoušek (26) za vraždu batolete. Poslal ho tam táborský krajský soud za to, že plačící dítě své družky osprchoval horkou vodou. Daniel, opařený na 65 procentech těla, na následky zranění po dvou dnech zemřel. Soud tak vyhověl státní zástupkyni, která pro muže žádala výjimečný trest. Zhroucený na lavici obžalovaných, v slzách a s polohlasnými nadávkami typu "do pr..." přijal Filip Matoušek rozhodnutí o výjimečném trestu. Předseda senátu Zdeněk Kučera zdůvodnil rozsudek tím, že obžalovaný úmyslně usmrtil dítě zvlášť trýznivým způsobem. "Měl zkušenosti s tímto charakterem zranění. Jako vyučený kuchař mohl předvídat míru bolesti a zejména následky. Navíc podle soudního znalce v případě včasné pomoci existovala naděje na záchranu chlapečka," uvedl soudce Zdeněk Kučera. Matoušek, který byl v té době v podmínce za loupežné přepadení, totiž nechal opařené dítě trpět celou noc v bolestech. Pomoc přivolala až družka, která se vrátila k ránu domů. "Bráška měl úplně všude roztrhanou kůži. Taťka ho utřel a dal mu velké tričko. Pak jsme se zase dívali na televizi. Bráška v noci chrápal jako děda," citoval soudce z výpovědi sedmiletého Dominika, bratra mrtvého batolete, a všem přítomným v soudní síni tuhla krev v žilách. "S tak otřesným případem vraždy dítěte jsem se ještě ve své praxi nesetkal," potvrdil novinářům soudce Zdeněk Kučera. Státní zástupkyně ani obžalovaný se na místě neodvolali. "Takový trest jsem čekal, ale stejně nebudu žít," řekl Matoušek. Když ho odváděli naznačil, že se ve vězení pokusí o sebevraždu.


K hrůznému činu došlo 6. prosince. Matoušek hlídal děti své družky. Dvacetiměsíční Daniel však neustále plakal. Vstal od fotbalového přenosu v televizi, strčil ho do vany a sprchoval vařící vodou z bojleru. Podle znalců byla horká 83 °C. Když zjistil, že plačící chlapec je rudý, dal mu studenou sprchu. Tělíčko, na kterém se začala loupat kůže, natřel krémem a dal batole do postele. Dodíval se na televizi a usnul. Záchranku zavolala až ráno družka, která se vrátila z práce. Původně policii tvrdila, že dítě na sebe svrhlo varnou konvici.
Nocovala s kojencem u řeky Ve stanu u řeky Ostravice skončila rodina bezdomovců s osmiměsíčním kojencem. Libor (43) s družkou Michaelou (23) přišli kvůli dluhům o ubytovnu. Když sociálka zjistila, že v brlohu na Havlíčkově nábřeží vegetuje i malé dítě, rodičům ho odebrala. "Obešli jsme všechny ubytovny a nikde jsme nepochodili," krčí rameny Michaela Slavíková. U řeky je objevili strážníci. Dítě putovalo na kojenecké oddělení. Liborek v 'kojeňáku' zůstane. "Byli tady lidi ze sociálky. Syna nám vzali, ale pomoc nenabídli," tvrdí Michaela. Úředníci podle svých slov rodinu sledovali. Když skončila na ulici, o pomoc je prý nikdo nepožádal.
Skončil v domově: Chlapečka (4) odebrali V dětském domově skončil chlapec (4), který žil s rodiči u řeky v obci Dobrá na Frýdecko-Místecku. Hoch nemluvil a neuměl jíst. Přestože trpí epilepsií, nechodila s ním matka k lékaři. Sociální pracovnice tvrdí, že v dubnu ztratila s rodinou kontakt. "Nikdo nás o pomoc při pátrání nepožádal," uvedl policista Emanuel Klimša. Otec (23) chlapce byl obviněn, matku (24) policie hledá.
Nalezená holčička: Jmenuje se Helenka Nalezená Helenka se bude stěhovat! Odložené zdravé dvoudenní děvčátko nalezl před týdnem na pánské toaletě v pelhřimovské nemocnici jeden z návštěvníků. "Dali jsme jí jméno Helenka a stala se hned miláčkem oddělení," prozradila jedna ze zdravotních sester. Včera se také rozhodlo, že se Helenka bude stěhovat do dětského centra v Jihlavě. Po matce kriminalisté pátrají.

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání