Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Kdo zabil duchovního Ludvíka Sobka? Farář visel na klice s uříznutým přirozením

Autor: ondřej krotil - 
18. července 2023
05:00

Na ranní mši kněz Ludvík Sobek (1885 – 1950) a obyvatelé fary zaspali. Věřícím z Petrovic u Karviné nezbývalo než je jít vzbudit. Co uviděli, byl nejhorší zážitek v jejich životě.

Spolehlivý kněz Sobek nepřišel 25. dubna 1950 na mši. Někteří místní si ještě dělali legraci, zda neflámoval. Nad ránem sousedka paní Kozlová viděla, že se v jeho oknech svítí. Když však přišli k faře, úsměvy ze rtů jim postupně mizely. Proč neštěkají psi, ptali se. Vzápětí zjistili, že byli omámeni či otráveni. Sice žili, ale byli bez sebe a následující den uhynuli. A hrůza pokračovala.

Podařilo se jim zburcovat posluhovačku Annu F. a Sobkovu sestru, které spaly v patře. Při vstupu do Sobkova pokoje se všem naskytl otřesný pohled. Farář visel na nejvyšší okenní klice, byl nahý, jen v županu, na krku měl stopy po škrcení a téměř uříznutý penis. Židle, na niž by tak vysoko vylezl, chyběla.

Lékař: Šlo o infarkt

Přivolaný lékař se dostavil až po několika hodinách. To už byl Sobek sundán a oblečen. Přestože stopy na krku musel lékař vidět, navíc od svědků věděl, co se stalo, konstatoval smrt v důsledku „srdeční mrtvice“. Nevěřil svědkům a vykašlal se na podrobné ohledání? Nebo měl jednoznačný příkaz, jak postupovat? Podle vyjádření rodiny se později pokaždé silně rozrušil, když se nahodilo téma Sobek.

Vyšetřovatelé každopádně díky lékaři získali lejstro, aby mohli případ ihned uzavřít. Nenařídili pitvu pátera ani jeho psů.

Víte, že...

Justice po roce 1989 konstatovala, že páter Ludvík Sobek zemřel násilnou smrtí. Viníky se identifikovat nepodařilo.

Smrt mu oznámili v dopise?

Zhruba 14 dní před smrtí dostal Sobek podle farské kuchařky dopis, který si přečetl a okamžitě spálil. Jeho obsah nikomu nesdělil. Byl v tu chvíli prý značně rozrušený a od té doby trval na tom, aby bylo všude zamčeno. Není vyloučené, že si v dopise přečetl svůj osud.

Postavil se komunistům

Děkan Sobek byl v dělnickém kraji velmi oblíben. Vymezoval se proti snahám komunistů zlikvidovat církev v tehdejším Československu. Požadavek komunistů zněl jasně. Buď Sobka získat pro spolupráci, nebo ho odstranit. V jeho kádrovém posudku Místního akčního výboru Národní fronty se uvádí, že „stojí za duchovní obcí ve starém protipokrokovém smyslu a staví se záporně proti Akci K.“ Ve spisech Státní bezpečnosti (StB) je uvedeno: „Je uzavřený, nezáleží mu na materiálním zabezpečení, je fanaticky oddán kněžské činnosti.“

Již 14. září 1949 skončil ve vězení pro pobuřování proti státu. O devět dní dříve totiž sepsal s dalšími kněžími děkanátu prohlášení proti nové úpravě zákona o státní úhradě osobních a věcných potřeb církví a náboženských společností. Propuštěn byl v prosinci 1949 při plošné amnestii.

Vrahové měli klíče

Státní bezpečnost prohledávala faru v Petrovicích několikrát. Prý kvůli materiálům, které mohou váženého kněze kompromitovat. Při jedné z prohlídek podle výpovědí svědků po roce 1989 zmizel kompletní svazek klíčů. Získali tak jeho vrazi volnou cestu?

Kdo ale Sobka zabil, nikdy odhaleno nebylo. Podle některých informací čin měla vykonat trojice obyvatel Petrovic. Několik dní před tím ho prý o své komunistické víře zkoušeli přesvědčit po dobrém. Farář je však vyhodil. Všichni tři následně v krátkém horizontu zemřeli. Fámy, že je odstranila StB, se nedají vyloučit, ani potvrdit.

Likvidace kněží

Po únorovém puči z roku 1948 začali komunisté likvidovat církve, vyvrcholením byla tzv. Akce K. Nezákonná násilná likvidace klášterů a mužských katolických řeholních řádů, která proběhla v komunistickém Československu v dubnu 1950. Sobek zemřel 25. dne toho měsíce.

Video  Dvojnásobná smrt v lomu Nová Amerika  - Aktu.cz
Video se připravuje ...

gulas056 ( 22. července 2023 20:58 )

No já nevím, podle uříznuté bambule bych tipoval spíš naštvané rodiče než komáry...

zapletalikovi ( 19. července 2023 10:14 )

Spíš se mu pomstil někdo, komu ublížil. A komárům se to jednak hodilo, jednak jim to bylo jedno.

dynaty ( 18. července 2023 22:24 )

krapotkin ( 18. července 2023 12:01 )

To nejde, když je komoušů a exkomoušů plná vláda.

Megera z Makrel ( 18. července 2023 10:34 )

Tak asi spravil dačo a jeho mozna obeť alebo jej rodinný príbuzný sa mu pomstila alebo bol gay a niekomu to vadilo. Bohvie 🤔🤔🤔

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání