Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Nebezpeční a stále na útěku

3. února 2002
19:48

Městem děsu je hlavní město Praha.

Jsou to brutální vrazi. Policie o nich ví, ale stále je nemůže dopadnout. V neustálém nebezpečí tak jsou leckdy nejbližší příbuzní, ale i servírka, u které si objednají pivo. Jsou nevypočitatelní, agresívní a ozbrojení. Zaútočit mohou prakticky kdykoliv. Pomozte policii dopadnout ty, kteří už podle kriminalistů neváhali v minulosti vytáhnout zbraň. A pak vraždit. Městem děsu je hlavní město Praha. Jen od začátku nového roku vyjeli pražští kriminalisté k sedmi vraždám, loni jich vyšetřovali osmapadesát. "Praha doplácí na cizince, kterých je tady stále víc. Leckteří se tu pohybují s falešnými pasy, přijíždějí nelegálně a jejich oběťmi jsou stále častěji bohužel i Češi," prohlásil vedoucí oddělení vražd pražské kriminální policie Milan Jindrák. Praha má nejnižší objasněnost - loni dopadli pouze každého čtvrtého vraha. Ti zbývající mohou být stále mezi námi. Nejbezpečněji se naopak momentálně žije ve Východočeském kraji. Statistiky o počtu vražd a jejich objasněnosti jsou právě tady velmi příznivé. V průměru se tu každoročně stane na třicet vražd a téměř nikdo z pachatelů zatím policistům neunikl. 1. František Hudec (52) Zmasakroval rodinu a zmizel Tento muž před deseti lety nožem a sekerou zabil manželku a svého nevlastního syna. Od té doby se po Františku Hudcovi z Bruntálu na Ostravsku doslova slehla zem. "Byl to velmi zdrcující pohled!" vzpomínají dodnes policisté na zločin, který se odehrál v bruntálské Okružní ulici číslo 32 během noci ze 16. na 17. srpna 1992. Přišlo se na to však až za pár dní, když síťku proti hmyzu v otevřeném okně ložnice okupovala mračna much. Jediná fotografie vraha je více než deset let stará. Muž během té doby mohl změnit vizáž i jméno. 2. Ondřej Holub (47) Za vraždu už jednou seděl Tento muž je recidivista, už v minulosti byl za jednu vraždu odsouzen. V srpnu loňského roku v prodejně s potravinami v Praze 6 nožem napadl šestadvacetiletou prodavačku. Anna P. svým zraněním po dlouhých měsících utrpení na konci listopadu podlehla. Holub by se mohl pohybovat mezi osobami z romské komunity, stavebními dělníky, možná i na území Slovenské republiky. V Levoči má trvalé bydliště. Policisté nevylučují, že je ozbrojen pravděpodobně nožem. Holub má silnější, asi 170 cm vysokou postavu s bříškem. 3. Shi Hong Pan (40)
Může kdykoliv znovu střílet
V září minulého roku navštívil Pan svého krajana v jeho bytě na Praze 4. Poté, co mezi nimi vypukla ostrá hádka, opakovaně na přítele vystřelil a smrtelně jej zranil. Hledaný Číňan je velmi nebezpečný, protože je zcela jistě stále ozbrojen pistolí ráže 7,65 mm. Pohybuje se na neznámém místě, není vyloučeno, že se doposud skrývá v Praze. Před vraždou žil v České republice bez povolení a nějaký čas žil také v Horních Počernicích v Praze 9. Shi Hong Pan měří 175 cm, je zavalitější postavy. 4. Edmond Vardanjan (26) Brutálně vraždil v opilosti Tento Ukrajinec pobýval několik let na území České republiky neoprávněně. Obětí jeho neobyčejně agresivního útoku se v říjnu loňského roku stal jeho ukrajinský přítel. V opilosti jej po krátké výměně názorů ubodal k smrti. Přestože policie byla na místě činu do několika minut, Vardanjan stále uniká. Pokud už je za hranicemi republiky, bude podle policie velmi těžké jej vypátrat, i když je na něj podán mezinárodní zatykač. Pokud se skrývá na území republiky, bude se patrně stále ještě pohybovat po Praze. 5. Jurij Bogdanovič Melnik (25) Faráře ubodal šroubovákem V červnu 1999 tento muž nožem a šroubovákem ubodal taxikáře Bohuslava F. Pro Melnikovu oběť se patrně stala osudnou jeho charitativní činnost. Bohuslav F. pomáhal bezdomovcům a narkomanům v centru »Naděje« v pražské Bolzanově ulici. Podle informací policie nebylo výjimkou, když tento muž nechával ve svém bytě přespávat cizí osoby. Už rozkládající se tělo našel bratr zavražděného až patnáct dní po vraždě. Melnik spravedlnosti stále uniká. Pokud zůstal na území republiky, pohybuje se patrně v prostředí homosexuálů a narkomanů. 6. Neznámý zabiják z Plzně Od poloviny ledna tohoto roku je na útěku dvojnásobný vrah z Plzně, který zastřelil prodavačku zlatnictví a jednoho z kolemjdoucích. Z výpovědí svědků získali vyšetřovatelé přibližnou podobiznu pachatele, jehož totožnost není doposud známa. Záhadou zatím zůstává i motiv přepadení zlatnictví na Americké třídě. Vrah si neodnesl hotovost ani šperky. Podle některých informací se jednalo o vyřizování účtů mezi podnikateli či snaha získat výpalné. Střelcem by podle některých verzí mohl být i najatý zahraniční profesionál. 7. Nugzar Apridonidze (40) Živil se jako nájemný vrah Tento Gruzínec pracoval v Čechách jako nájemný vrah. U nákupního střediska Varta v Praze 10 střílel v srpnu 1999. Jeho obětí se stal přítel bývalé televizní reportérky Kateřiny Kašparové Luděk K. (32). Bylo zjištěno, že i v tomto případě pracoval Apridonidze na objednávku. Luďka K. zastřelil několika ranami přímo před očima Kašparové. Policie na tohoto občana Gruzie vydala mezinárodní zatykač. Policisté vůbec netuší, kde by se mohl skrývat. 8. Olexandr Kravčenko (24) Na Žižkově z něho měli strach
Na tohoto ukrajinského mladíka nezapomenou zejména obchodníci na Koněvově ulici v Praze 3. V místním baru Forbes za plného provozu kolem poledne surově zavraždil teprve devatenáctiletou servírku Lucii K. Podle svědků Kravčenko dívku brutálně podřízl jen kvůli pár drobným z automatů. Po vraždě se začali žižkovští prodavači ozbrojovat. Podle pražských kriminalistů stoupá nejen agresivita pachatelů, ale i počet těch, kteří u sebe nosí nejrůznější sečné a bodné zbraně. Takoví lidé jsou podle odborníků nevyzpytatelní. 9. Igor N. Lechkar (29) Zmizel beze stopy Tento vrah žil v České republice bez povolení úřadů. Má na svědomí smrt svého o rok mladšího krajana Michaila Y. Při oslavě pravoslavného svátku svatého Mikuláše, kterou pořádala místní komunita Ukrajinců, v těžké opilosti svého krajana v bytě na Jižním Městě ubodal k smrti. Po vraždě zmizel. 10. Julian Lejniov (36)
Jednoho zastřelil, druhého zranil Při každém setkání s tímto mužem jde téměř o život. Lejniov, občan Moldávie, v březnu 1999 těžce zranil dva muže. Jeden z nich jeho agresivní výpad nepřežil. Poté, co se na ubytovně pohádal se svými spolubydlícími, Lejniov jednoho Rusa na místě zastřelil, druhého vážně zranil. Oba muže naložil do svého vozu a odvezl do Thomayerovy nemocnice v Praze 4. Tady je z vozu vyhodil na chodník a odjel. Přestože o jeho vině nebylo od samého začátku pochyb, policie po něm doposud pátrá marně. 11. Mohamed Mahouachi (30) Vraždil kvůli pár korunám Tento muž vraždil na území Prahy v listopadu roku 1993. A nebyl sám. Poté, co celý den chodili po barech, zakotvili na večer v bistru U hada v Seifertově ulici v Praze 3. Kvůli penězům v kase smrtelně zranili zdejší servírku Ivanu T. Nebylo jí ani třicet let. Arabův komplic byl zadržen, Mohamed Mahouachi je stále na útěku. Je tragédií, že mladá žena musela zemřít kvůli necelým třem tisícovkám - víc v kase opilí vrazi nenašli. 12. Hui Zhong (36) Rozstřílel manželský pár Fotografii tohoto muže má k dispozici i Interpol. Zhong je jedním z nejhledanějších občanů Číny. U nás tento profesionální zabiják vraždil na jaře roku 1998. Ve Zdiměřické ulici v Praze 4 na objednávku mafie doslova rozstřílel manžele, rovněž občany Číny. Podle policistů se tento zabiják chlubí, kolik lidí už zabil. Bezvýsledně po něm pátrají čeští kriminalisté i jejich zahraniční kolegové. Je pravděpodobné, že se vrátil do Číny. 13. Duong Vu Ngonc (21) Popravoval ve vinárně Vietnamec v prosinci 2000 podle policie střílel ve vinárně v Michalské ulici na Praze 1. Zbraň obrátil proti svému známému, rovněž cizinci. Státní zastupitelství v Praze vydalo souhlas s jeho zadržením loni v červnu, policejní pátrání bylo prozatím neúspěšné. Vietnamec je v České republice hlášen k pobytu v Táborské ulici 669 v Říčanech v okrese Praha-východ. Je 175 centimetrů vysoký, štíhlé postavy. Není vyloučeno, že je stále ozbrojen. 14. Vitalij Jefremov (27) Zabíjel taxikáře Jefremov je ztělesněný postrach pražských taxikářů. V říjnu 1998 Jefremov zavraždil v Bryxově ulici v Praze 9 taxikáře (1975), který Jefremova a jeho spolupachatele přivezl z Říčan. O měsíc později v Praze 5, na křižovatce ulic Karlštejnská a Rohatenská, vytáhl zbraň na jeho kolegu (1967). Pražské státní zastupitelství vydalo předběžný souhlas s jeho zadržením loni v dubnu, policii se dosud nepodařilo cizince nalézt. Jefremov má atletickou postavu a je často ostříhán dohola. Vystupuje i pod jménem Igor Trač a v ČR má zakázaný pobyt.

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání