Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

V Alpách zahynuly dvě Češky (†24 a †25)! Průvodci výpravy pořádali nelegálně, hrozí jim až 6 let

Autor: ČTK - 
17. května 2023
13:00

Jihočeská policie obvinila dva muže z usmrcení z nedbalosti dvou žen. Obě zahynuly v minulých letech v rakouských Alpách při horských výstupech, které muži podle kriminalistů nelegálně vedli. Obviněným hrozí až šestileté vězení. Policie o případu ve středu informovala na svém webu.

První tragická událost se stala v roce 2019. Muž z Českých Budějovic zorganizoval výpravu dvou desítek lidí do Rakouska na zajištěnou cestu takzvanou ferratu ve Wilddfrauensteig. Nakonec se akce sám neúčastnil a místo sebe poslal jako vůdce skupiny kamaráda z Českého Krumlova. „Neměl však profesní kvalifikaci horského průvodce, a pravděpodobně ani potřebné zkušenosti pro vedení takového počtu osob v náročném horském terénu,“ uvedl jihočeský policejní mluvčí Jiří Matzner.

Dodal, že organizátoři ignorovali informace o špatném počasí a možných bouřkách. „Pravděpodobně v důsledku všech jednotlivých pochybení jedna členka skupiny, čtyřiadvacetiletá žena, při nebezpečném sestupu na mokrém povrchu uklouzla a po strmém pádu utrpěla smrtelná zranění,“ řekl mluvčí.

Muž z Českého Krumlova potom přivolané horské službě tvrdil, že se jednalo o akci nadšených turistů. „Rakouské orgány tak věc uzavřely jako nešťastnou tragickou nehodu turisty,“ uvedl Matzner.

Na tragickou událost zareagovala Česká asociace horských průvodců a kvůli zásadním pochybením obviněného muže z Českých Budějovic vyloučila z asociace. Ztratil tak kvalifikaci průvodce.

Muž z Českých Budějovic však i bez potřebné licence organizoval další zájezdy. V roce 2020 připravil výpravu na ferratu Drachenwan, kde zahynula další žena. „Od samého začátku nedokázala postupovat bez fyzické pomoci ostatních z výpravy, na vrcholu vykazovala známky psychického i fyzického vyčerpání, na což původce nijak nereagoval. Žena se pak při sestupu zřítila z výšky kolem 50 metrů a zemřela,“ uvedl Matzner. Obviněný i v tomto případě zatajil, že je organizátorem výpravy.

Česká policie se začala případem zabývat, když rodina druhé zemřelé ženy podala trestní oznámení. Na základě toho kriminalisté zjistili, že se nejedná o první tragickou událost, a objevili i propojení mezi oběma obviněnými.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání