Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Tohle video hovoří za vše: Policie si došlápla na řidiče kamionů, nasadila i vrtulník

Autor: VaB, ČTK - 
16. května 2023
15:20

Minutu a půl až dvě. Tak dlouho trvá, než kamion na dálnici předjede jiný stejně velký vůz. Policii zřejmě došla trpělivost, a proto do akce na dálnici D1 proti kamionům zapojili i vrtulník s termovizí. Strážci zákona se pochlubili i videem.

Při pondělních kontrolách dálnice D1 zaznamenala policie i případy nesprávného předjíždění kamionů. Tři přestupky předala do správního řízení, řidič rumunského kamionu musel zaplatit pětitisícovou kauci na místě, aby se nevyhýbal správnímu řízení v České republice. Větší auta mohou předjíždět, jen když mají dostatečnou rychlost, aby neomezila ostatní řidiče.

Video  Policie se zaměřila na kamiony. Nebezpečné předjíždění kontroloval i vrtulník.  - Policie ČR
Video se připravuje ...

„Řidič nákladního automobilu o celkové hmotnosti převyšující 3500 kilogramů a řidič jízdní soupravy, jejíž celková délka přesahuje sedm metrů, nesmí předjíždět jiné vozidlo, pokud k jeho předjetí nemá dostatečnou rychlost, takže by omezil ostatní vozidla svou výrazně nižší rychlostí jízdy. Jde o přestupek, který nelze projednat na místě a sankce ve správní řízení činí 5000 až 10.000 korun plus zákaz činnosti na šest až 12 měsíců,“ uvedla policejní mluvčí Čírtková.

Do pondělní odpolední kontroly dálnice byl podle ní nasazený i policejní vrtulník. Kvůli deštivému počasí a oblačnosti byl ve vzduchu necelou hodinu. Záběry z vrtulníku zveřejnila policie na twitteru. „Minutu trvající záběr z policejního vrtulníku hovoří za vše! Řidiči kamionů se na dálnici D1 takto bezohledně chovají běžně,“ napsali k němu

Kromě špatného předjíždění policisté při kontrole zjistili i další pochybení řidičů. „Jednalo se v 11 případech o držení telefonního přístroje, v sedmi případech o překročení rychlosti, v šesti případech o neužití bezpečnostního pásu, ve čtyřech případech o nesprávný způsob jízdy, ve dvou případech o neuhrazení dálničního poplatku, ve dvou případech o ostatní přestupky, v jednom případě o nesplnění technických podmínek,“ uzavřela Čírtková.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání