Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Slimáci zamořili hřbitov

Hrobník František Jirásek nasbíral za pár minut čtvrt kbelíku slimáků
 (Autor: Helena Lacinová)
6. září 2007
02:00

Boj se slimáky nekončí. Naopak! Přemnožení plži vzali útokem i hřbitov v Jirkově. Ničí květiny na hrobech i další výzdobu

S přemnoženými plži bojují nejen zahrádkáři. Útokem slimáci vzali i hřbitov v Jirkově. Lezou po hrobech, žerou kytky, ničí výzdobu. Během dne chryzantému 'oholí' na stonek, ukusují květy aster, pustí se i do trvalek. "Jdu se podívat, co zase zkonzumovali. Posledně kytku za padesát pět korun," postěžovala si včera Hana Urbanovská (80). Na jednom hrobě jich sesbírala pětatřicet. "Já okolo hrobu solím. Trochu ubyli," dala návod Eva Žatecká (40). "Dali jsme pokyn našim pracovníkům, aby plže sbírali. Zkusíme likvidaci chemicky," slíbil Zdeněk Hlinovský z vedení Podniku služeb Jirkov. Hrobník František Jirásek jich včera během deseti minut na pár metrech sesbíral čtvrt kbelíku. "Sbíral jsem je i bez pokynu, ale je jich letos víc a mám i jiné povinnosti," řekl. Doslova o invazi slimáků mluví i chomutovský botanik Jiří Roth. "Jde o plzáka španělského, který se u nás vyskytuje asi šest let. V poslední době se přemnožil a lidé nevědí, jak na něj," řekl znalec. Nejúčinnější je podle něho sběr.


Proti plžům V Dánsku projednávají strategii proti plzákovi. Chtějí uzákonit povinnost ničit slimáky a že proti rozmnoženým plžům povinně nastoupí lidé bez práce.
Slimákova vizitka Plzák španělský se rozšířil z Pyrenejského poloostrova. Po západu slunce hledá potravu či partnera k rozmnožování. Jeden za sezonu dokáže sežrat tři čtvrtě kila rostlinné potravy. V Česku nemá dostatek přirozených nepřátel.

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání