Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Iwona zmizela před 12 lety neznámo kam: Policisté hlásí zásadní průlom

Autor: ČTK, rix - 
16. prosince 2022
14:49

Polská média ohlásila průlom v jednom z nejzáhadnějších a dosud nevyřešených případů polské kriminalistiky posledních let. Stalo se tak poté, co policie v Gdaňsku zatkla dva podezřelé v souvislosti se zmizením tehdy devatenáctileté Iwony Wieczorekové před více než 12 lety.

„Zatím nemohu říci, z čeho budou obviněni. Jsou vyslýcháni jako podezřelí v Krakově,“ řekl prokurátor Karol Borchólski, který zatčení oznámil. Podle televize TVN 24 potvrdil, že jedním ze zadržených je známý Iwony Wieczorekové, který s ní byl na zábavě v osudovou noc, kdy dívka zmizela. Další podrobnosti prokurátor nesdělil. Druhá zadržená osoba je podle neoficiálních informací médií žena z okruhu dívčiných známých.

„Bože, celá se z toho třesu. Zatím nic nechci komentovat, počkám si na oficiální vyjádření prokuratury. Nevím, zda můžeme hovořit o průlomu, ale doufám, že ano,“ řekla reportérům matka pohřešované dívky. Uvedla také, že stále věřila, že policii se jednou podaří případ vyřešit.

Domů z diskotéky se nevrátila

Iwona Wieczoreková byla naposledy viděna v noci z 16. na 17. července 2010. Nejprve se zúčastnila grilování na zahrádce, pak se známými vyrazila na diskotéku v Sopotech, odkud se sama vracela pěšky do Gdaňsku. Ale domů nikdy nedorazila. Ani po 12 letech pátrání se nepodařilo najít sebemenší stopu po ní, dodala TVN 24 na svém webu.

Média připomínají, že policie mnohokrát vyslýchala a také prohledávala bydliště Iwoniných známých, kteří s ní byli v osudovou noc. Právě muž, který byl nyní zadržen jako podezřelý, patřil kdysi k nejaktivnějším organizátorům pátrání po nezvěstné.

Případu se v březnu 2019 chopili prokurátoři z archivu nevyřešených kauz z Krakova. Zatýkání následovalo poté, co policie o víkendu zveřejnila nahrávku z pouliční kamery zachycující neznámého „muže s ručníkem“ z pláže, okolo které se dívka vracela domů. Dotyčný muž, nyní padesátník, se následně sám přihlásil na policii a po výslechu byl propuštěn domů, napsal list Gazeta Wyborcza.

Vzpomínaná nahrávka zřejmě představuje poslední stopu po pohřešované, která se tehdy - ve 4:12 ráno - nacházela asi 2,5 kilometru od bydliště, jak napsal server Onet. Gdaňsk, Sopoty a Gdyně tvoří na pobřeží Baltu na severu Polska trojměstí.

Video  Za katrem: Vladimír záhadně zmizel cestou do práce, podle rodiny ho unesli mimozemšťani  - Jedlička, Čebotareva
Video se připravuje ...

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání