Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Čtyři Češi zatčení v Albánii kvůli focení zbrojovky jsou na svobodě: Techniku jim zabavili!

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: Policie ČR)
Autor: jel, ČTK - 
23. srpna 2022
19:25

Albánské úřady propustily čtyři Čechy, které v neděli zadržela policie při fotografování u zbrojovky ve městě Poliçan. O propuštění čtveřice informoval v úterý web Albanian Daily, podle jehož informací bude ale vyšetřování nedělního incidentu pokračovat. Kriminalisté si však údajně nechali techniku, kterou měli Češi u sebe. Část skupiny už prý zemi opustila.

Podle dřívějšího oznámení albánské policie Češi fotografovali v tunelu, který je přístupem do samotné zbrojní továrny ve středoalbánském Poliçanu. Češi se hájili tím, že jsou jen turisté. Policie je posléze převezla k výslechu do města Berat. Při prohlídce u nich nebylo nalezeno nic nezákonného, uvedl server Euronews.al.

Podle albánského ministerstva obrany byli nejprve v tunelu zadrženi dva muži české národnosti a posléze také jejich partnerky, které čekaly ve vzdálenosti asi 1,5 kilometru od tunelu. Zadržení muži podle serveru Balkan Web uvedli, že zabloudili a že nemají špatné úmysly. V tunelu ale údajně pobývali několik hodin. Stejný zdroj také zmiňuje bez dalších podrobností poškození dveří, není však jasné, zda ho způsobili zadržení. Místní obyvatelka ale serveru Euronews.al řekla, že Češi zřejmě odstranili na dveřích do tunelu zámek.

Jeden ze zatčených Čechů promluvil pro CNN Prima News. Uvedl, že on a jeho kamarád byli uvnitř a jejich partnerky na ně čekaly venku. „Vyšli jsme ven, mířili na nás zbraněmi, tak jsem se lekli a zalezli zpět. Potom jsem slyšel svoje jméno, tak jsme vyšli,“ sdělil muž. Podle informací televize policie Čechům zabavila techniku, kterou měli u sebe. Část zatčených už měla Albánii opustit.

Zbrojovka v Poliçanu zahájila výrobu v 60. letech a bývala jedním z největších závodů tohoto typu v tehdejší komunistické Albánii, vyráběla se v ní munice i kopie sovětských pušek AK-47. Podle některých médií je nyní dlouhodobě uzavřená a zbraně se v ní nevyrábí. Jiné informace hovoří o tom, že v závodě se již pouze rozebírají vyřazené zbraně a munice.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání