Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Psycholožka o "policejní" vraždě v Rožnově pod Radhoštěm: Femicidy jsou smutnou koncovkou domácího násilí

Autor: pma - 
7. srpna 2022
05:00

V Česku téměř neznámý pojem femicida, tedy vražda ženy z důvodu, že je ženou, se v posledních letech a měsících nebezpečně často opakuje. Policejní psycholožka Ludmila Čírtková Blesku řekla, že podobný tragický scénář zřejmě nastal i ve středeční vraždě v Rožnově pod Radhoštěm. Tam strážník usmrtil soukromou zbraní svou partnerku, jejich dvě dcerky a zbraň poté obrátil proti sobě. Největší problém odborníci spatřují v tom, že je domácí násilí často mylně vyhodnocováno. Jak se dá takovým tragédiím předejít?

Žhářský útok v Bohumíně v roce 2020, výbuch rodinného domu v Loučce v dubnu 2022, střelba na Krajském úřadě ve Zlíně na konci letošního července a nově zřejmě i trojnásobná vražda v Rožnově pod Radhoštěm. Všechny tyto případy spojuje jediné slovo – femicida. Jedná se o vraždu ženy pouze proto, že je ženou. „Femicida má zpravidla stejný vzorec. Předchází jí výhrůžky (i se zbraní), stupňující se jednostranné násilí muže vůči ženě, opakující se útoky, pronásledování,“ uvedl na twitteru kriminolog a instruktor sebeobrany Pavel Houdek.

I když mnoho lidí se s tímto označením v tuzemských médiích setkává prvně, nejedná se rozhodně o nový typ trestného činu. Podobné tragédie se v Česku dějí již desítky let. V letošním ruce přibylo několik dalších. Posledním případem je i zřejmě trojnásobná vražda v Rožnově pod Radhoštěm, kde devětačtyřicetiletý strážník zastřelil soukromou zbraní pětatřicetiletou družku, jejich dvě malé dcerky a následně spáchal sebevraždu. „To, co se tam stalo, odpovídá femicidě. Je to zase stejný rukopis jako u předchozích tragédií,“ sdělila Blesku policejní psycholožka Ludmila Čírtková.

Muži neunesou fakt, že by žena patřila někomu jinému

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání