Už zase listerie! Byla v lahůdkách

Nebezpečná bakterie Listeria
 (Autor: archiv)
Autor: red - 
19. července 2007
12:25

Pozor na rybí pomazánku a vajíčkový salát! V těchto výrobcích našla inspekce na severní Moravě nebezpečnou bakterii Listeria

Nebezpečná bakterie Listeria monocytogenes, která loni způsobila "epidemii", je tu znovu! V Praze se vyskytla v rybí pomazánce, na severu Moravy ve vajíčkovém a pařížském salátu. A to ve stovkách kilo těchto potravin! Inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) našli nebezpečnou listerii v prodávaných lahůdkách. "Bakterie byla zachycena ve 227 kilogramech rybí pomazánky od Gurmán klub Kamenné Žehrovice v prodejnách firmy Alimpex food. Na Moravě byla pak v 90 kilech vajíčkového a pařížského salátu od firmy Svopex food Paskov," řekl mluvčí SZPI Ivo Klemeš. Potraviny byly staženy z prodeje. Podle všeho k masivnímu výskytu listerie pomohlo i počasí. Pro bakterie jsou totiž teploty kolem 30 stupňů a vyšší ideální. "Zatím jde o nález, který je v souvislosti s potravinami. Prudší nárůst onemocnění zatím zaznamenán nebyl," komentoval situaci mluvčí ministerstva zdravotnictví Tomáš Cikrt. Problém je v tom, že inkubační doba nákazy je až 70 dní. Může se tak stát, že lidé, kteří lahůdky snědli, zaznamenají potíže třeba v září.


Listeria monocytogenes Jedná se o bakterii, jejímž přenašečem jsou některá zvířata. Do potravin se dostane během výroby, najít ji však můžeme i například na ovoci a zelenině. Onemocnění těmito mikroorganismy může ohrozit osoby s oslabeným imunitním systémem, těhotné ženy a osoby vyššího věku. Jak se bránit nákaze? Nebezpečí listerie je i v tom, že velmi dobře přežívá i v chladu. Ani tři až čtyři stupně, které bývají v chladničkách, nedokážou zabránit jejímu množení. A jaká je možná obrana? Nutná je přísná hygiena a doporučuje se vyvarovat se majonéz, potravin z mléka mezi něž patří i tepelně neopracované sýry.

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání