Čtvrtek 9. května 2024
Svátek slaví Ctibor, zítra Blažena
Polojasno 18°C

Strašný osud na ARO: Chtěla žít, ale odpojili ji...

Oddělení ARO
 (Autor: Blesk)
Autor: ČTK - 
12. července 2007
12:00

Primářka oddělení ARO chrudimské nemocnice je podezřelá z eutanazie. Odpojila pacientku, která ještě žila

Smrt z rukou lékařky! Trestuhodná nedbalost, nebo se provalila eutanazie? Úděsná tragédie otřásá chrudimskou nemocnicí. Primářka oddělení ARO odpojila od ventilátoru pacientku, jejíž životní funkce zajišťovaly přístroje. O nenadálé smrti své příbuzné (+85) se pozůstalí dověděli dokonce nadvakrát! Policejní vyšetřování ukázalo, že lékařka Vlasta Dostálová odpojila pacientku od přístrojů dříve, než byla konstatována smrt. Žena ale ještě žila a zemřela právě na následky vysazení techniky. Mezi personálem nemocnice, pacienty i obyvateli Chrudimi kolují zvěsti o nepovedené eutanazii. "Dostali jsme 25. června trestní oznámení od vedení nemocnice podepsané ředitelem na zanedbání lékařské péče ze strany primářky ARO," uvedl policejní ředitel z Chrudimi Petr Kučera. Příbuzní zemřelé utrpěli dvojnásobný šok. První zpráva z nemocnice hovořila o odpojení od přístrojů. Druhá, která přišla za několik hodin, tu první popřela. Stařenka totiž ještě žila a zemřela až druhý den. Primářka Dostálová hned poté, co se skandál provalil, dala výpověď dohodou. Není k zastižení a podle sdělení personálu oddělení již v nemocnici přibližně dva týdny nepracuje. Syn zemřelé, který je údajně starostou jedné obce na Chrudimsku, odmítá o případu hovořit. Případ nechce komentovat ani ředitel nemocnice Vojtěch Němeček. "Jde o vysoce odbornou záležitost, která musí být náležitě přezkoumána," poznamenal. Zesnulou přijali nejprve na neurologii. Měla potíže s dýcháním a vysoký tlak. Posléze ji převezli na ARO, kde zemřela.


Anesteziologicko-resuscitační oddělení (ARO) je oddělení, na kterém jsou pacienti v kritickém, život ohrožujícím stavu. Například v bezvědomí. Na oddělení jsou pomocí přístrojů, léků a lékařské péče zajišťovány základní životní funkce těchto pacientů. Mezi ně patří i zajištění dodávky kyslíku do mozku a k životně důležitým orgánům v těle. Kdo končí na ARO? * těžké úrazy * otravy * kóma * nádorová onemocnění mozku
Budou "Andělé smrti" v Česku za rok legální? Eutanazie bude v Česku možná legální. Navržení zákona by ale podle poslance Borise Šťastného (ODS), který zákon prosazuje, měla předcházet minimálně roční veřejná debata. Legální smrt z rukou lékaře u nevyléčitelně nemocných by podle Šťastného měly platit zdravotní pojišťovny. I po legalizaci eutanazie by ale podle něj zůstal v platnosti současný trestní zákoník. O životě a smrti pacienta by tak nesměla v žádném případě rozhodovat třetí osoba. Pro legalizaci eutanazie jsou v Česku necelé dvě třetiny lidí. V zahraničí je povolena v Nizozemsku a Belgii, tolerují ji v americkém Oregonu, Kolumbii a Švýcarsku.

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání