Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Počet obětí masakru ve škole vzrostl na čtyři: Střelce (15) z Michiganu obvinili z vraždy a terorismu

Aktualizováno -
1. prosince 2021
21:55
Autor: DH, jel - 
1. prosince 2021
20:22

Střelba na střední škole Oxford v americkém státě Michigan si vyžádala už čtyři oběti. Ve středu večer to uvedla tamní média s tím, že zatím poslední obětí je sedmnáctiletý student. Na internetu se pak objevil děsivý vzkaz, který patnáctiletý střelec Ethan Crumbley umístil na svůj instagram před střelbou. Mladík byl ve středu večer obviněn hned z několika trestných činů včetně terorismu a čtyř vražd prvního stupně.

Oxfordská střední škola v americkém Michiganu se jen těžko vzpamatovává z tragédie, která ji zasáhla. Ethan Crumbley tu totiž přímo ve škole poloautomatickou zbraní zastřelil čtyři své spolužáky. Poslední oběť přibyla jen před několika hodinami. Jedná se o sedmnáctiletého Justina Shillinga, jenž v nemocnici podlehl svým zraněním. Napsal to web The Guardian s odvoláním na místní úřady.

Již dříve bylo oznámeno, že přímo ve škole o život přišli další tři studenti. Jednalo se o šestnáctiletého Tatea Myreho, čtrnáctiletou Hanu St. Julianovou a o tři roky starší Madisyn Baldwinovou. Sedm dalších lidí ve škole, včetně jednoho učitele, pak bylo zraněno.

V USA se nyní řeší, jak se chlapec dostal ke zbrani. Spekuluje se, že mladý střelec, jenž je nyní v policejní vazbě, použil ke střelbě poloautomatickou zbraň, kterou si koupil jeho otec v rámci slevové akce Black Friday.

Ze záběrů, jež jsou dostupné na internetu, je patrné, že se mladík snažil dobývat i do tříd, kde byli zabarikádováni jeho spolužáci. Vydával se přitom za příslušníka policie, který je přišel chránit. Děti ho do třídy nepustily jen proto, že ve své rozmluvě s nimi použil familiární oslovení „brácho“. Patrně omylem.

Server Independent mimo jiné informoval i o tom, že mladý střelec jen pár hodin před svým děsivým činem přidal na svoji sociální síť Instagram příspěvek, jenž odpočítával začátek jeho řádění. Přidal k němu i vzkaz: „Teď se stanu mrtvým. Ničitelem světů. Uvidíme se zítra, Oxforde.“ Motiv jeho činu teď musí zjistit policie. S tou ale chlapec na radu svých rodičů údajně nespolupracuje. 

Jak uvedl server, ve středu večer proběhla tisková konference, na níž oaklandská prokurátorka Karen McDonaldaldová sdělila, že Crumbleyho obvinili jako dospělého. Teenager čelí obviněním z terorismu, čtyř vražd prvního stupně, sedmi útoků s úmyslem vraždit a 12 případů držení střelné zbraně při spáchání trestného činu. Podle McDonaldové vychází obvinění z faktu, že byl útok promyšlený.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání