Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Čtyři Češi se otrávili ve čtyřhvězdičkovém hotelu v Hurghadě: Šéfkuchaře zadržela policie

Ilustrační foto.
Ilustrační foto.  (Autor: Reuters)
Aktualizováno -
1. listopadu 2021
14:37
1. listopadu 2021
12:03

Čtyři Češi si po jídle v egyptské Hurghadě prožili peklo. Prokurátor kvůli tomu nechal zadržet tři zaměstnance, mezi nimi i šéfkuchaře. Čtyřhvězdičkový hotel úřady nechaly zavřít, ředitel přišel o licenci. Potíže mělo vícero hostů z různých zemí. Některé museli převézt i do nemocnice.

Egyptský prokurátor nařídil zatknout tři zaměstnance hotelu na pobřeží Rudého moře kvůli otravě, která se projevila u pěti desítek hostů. Podle agentury AP mezi nimi byli i čtyři lidé z České republiky. Úřady odpovídající za turistiku nechaly hotel zavřít, odvolaly jeho ředitele a odebraly mu licenci.

Mezi těmi, které nechal prokurátor Hamáda Sáví zadržet, je hotelový šéfkuchař. Všichni čelí obvinění z ohrožení života hostů, což ale podle AP dotyční odmítli.

Egyptský list Al-Ahrám informoval, že se jedná o pětihvězdičkový hotel AMC Royal, v němž bylo 600 hostů. Hotelový ředitel je podle něj odvolán na tři měsíce. Zařízení kromě jiného nedodrželo preventivní hygienická opatření proti koronaviru nařízená vládou.

Potíže mělo po konzumaci jídla 14 Estonců, 29 Rusů a čtyři Češi, uvedla AP. Hospitalizováni museli být o víkendu po večeři v letovisku Hurgada. Když se jejich stav zlepšil, byla většina z nich z nemocnice propuštěna.

Ruská agentura TASS napsala, že příznaky otravy mělo 40 Rusů a že čtyřhvězdičkový hotel v Hurgadě byl uzavřen kvůli porušení hygienických pravidel. Hosté byli převezeni do dalších hotelů. Ruský generální konzul v Hurgadě Viktor Voropajev řekl, že je stav všech pacientů uspokojivý, stabilní a nikdo není ohrožen na životě.

Prokuratura zřídila zvláštní výbor a pověřila ho odebráním vzorků potravin z hotelové kuchyně, mrazáků a míst, kde se potraviny připravují. Zkoumat se bude i voda a výbor má výsledky vyšetřování oznámit co nejdříve.

AP připomíná, že se incident stal v době, kdy se Egypt snaží oživit cestovní ruch poznamenaný epidemií covidu-19. Úřady v Hurgadě a dalším rudomořském letovisku Šarm aš-Šajchu uvolnily epidemická opatření.

Po teroristickém útoku na ruské letadlo na Sinaji v roce 2015 byly přerušeny lety mezi Ruskem a Sinajským poloostrovem až do letošního srpna. Letecké spojení mezi Moskvou a Káhirou bylo obnoveno po dvou a půl roce od útoku, při němž zahynulo 224 lidí, z nichž většina byli Rusové.

Rusové jsou velkou skupinou turistů navštěvujících Egypt, velký zájem o rudomořská letoviska je i mezi Čechy.

gemino ( 1. listopadu 2021 17:25 )

Do těchto zemí může jet jen sebevrah

diskutujici ( 1. listopadu 2021 15:31 )

Kramný sedí nezaslouženě.

doktormediciny ( 1. listopadu 2021 15:30 )

Netopyr jako for je to dobry,ale ma to fousy

sorgedoktor ( 1. listopadu 2021 15:02 )

To by mne zajimalo, jak dokonale tam maji laboratore...Kdyz se nakaza projevi jak kdyz mavne praporkem, jde vetsinou o toxin za Salmonel. Bacily se varem zlikviduji..

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání