Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Trenérka koní Marta Č. (†53) tragicky zemřela při autonehodě. O její zvířata bude postaráno, slibují přátelé

Autor: ran - 
4. října 2021
11:54

Život oblíbené trenérky koní Marty Č. († 53) osud krutě zkrátil, když žena na silnici nepřežila srážku s náklaďákem. Své milované koně, kterým se s obětavostí věnovala, už nikdy nepohladí. Všem blízkým bude už navždy chybět její úsměv.

Oblíbená trenérka koní Marta Č. († 53) působila na ranči Rozálka ve slovenském Pezinku, kam také v osudný den právě mířila. Netušila, že tato cesta bude její poslední. Cesta mezi Pezinkem a Pezinskou Babou je proslulá nebezpečnými a zrádnými zatáčkami, na jedné z nichž Marta dostala se svým autem smyk. Zpráva o tragédii zasáhla celou jezdeckou veřejnost na Slovensku.

Přes veškerou pomoc a snahu záchranářů bohužel Marta neměla šanci. Její kolegové na ranči Rozálka, jejímž majitelem je bývalý šéf slovenské tajné služby Ivan Lexa, neskrývají obrovský zármutek. „Působila u nás jako trenérka, její smrt nás všechny velmi zasáhla,“ řekla Novému Času zaměstnankyně ranče. Podle ní na ní každý oceňoval velký smysl pro humor, její úsměv a hlavně velkou spoustu pozitivní energie, která z ní jen sálala.

Ačkoli Marta pracovala jako pošťačka, práce s koňmi pro ni byl celý život. Kromě koní ale milovala i setkávání s lidmi. Byla to ona, kdo naučil několik generací Slováků lásce k hřívatým čtyřnohým parťákům. Jak říkají její spolupracovníci, málokdo naučil jezdce sedět v sedle tak jako ona. 

I organizace sdružující slovenské milovníky ježdění na koni smutní pro svoji skvělou kolegyni. „Opustila nás dlouholetá členka Marta Č. Rodině a pozůstalým vyjadřujeme upřímnou soustrast,“ píše na svých stránkách Slovenská jezdecká federace. Soustrastných projevů od všech, kdo Martu znali, je nepočítaně.

Koně na prodej?

Podle webu Nového Času se nedlouho po tragické nehodě rozšířila zpráva, že se koně, o které se Marta starala, budou prodávat. „V dnešní době je velmi těžké koně udržet, ale myslím si, že nikdo je nechce prodávat. Já jim nabídl pomoc, ale zatím ji nepřijali. Promiňte, ale víc se k tomu nebudu vyjadřovat,“ uvedl pro web jeden z Martininých přátel, který zprávu o prodeji popřel.

I její žáci a následovníci chtějí pokračovat v Martině práci. „O koníky bude dobře postaráno, všichni budou pokračovat, prodává se jen jeden, protože už je starší,“ uvedla ještě pro web nejmenovaná osoba dobře obeznámená se situací.

Prokletý silniční úsek

K místu tragické nehody se vyjádřil odborník. „Pezinská Baba je horský přechod a na takových místech se stává, že některé úseky vozovky jsou vlhké, a pokud jede řidič příliš rychle, může dostat smyk. Je velmi mnoho faktorů, které mohou nehodu zapříčinit, ale většinou se jedná o nepřizpůsobení jízdy stavu vozovky,“ uvedl dopravní analytik Ján Bazovský.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání