Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Pohřeb studentek z masakru v ruské škole: S Xenií (†18) a Jekatěrinou (†19) se loučily davy lidí

Autor: ran - 
23. září 2021
05:00

V ruské Permské oblasti se loučí rodina, příbuzní, kamarádi a spolužáci se dvěma studentkami, které v pondělí připravil o život 18letý pomatenec na místní univerzitě. Xenia a Jekatěrina jsou mezi šesti oběťmi šíleného střelce Bekmansurova, které při krveprolití zemřely. 

Xenie Samčenková (†18) před pár dny na permskou univerzitu nastoupila, další přednášky a studentský život jí ale zůstaly už navždy uzavřeny. Stala se nejmladší obětí masakru.

Ve středu od 12 hodin se za Xenii konal smuteční obřad ve městě Lysva v Permské oblasti, pohřeb začal ve 13:30. Informovala o tom maminka dívky Světlana na ruské sociální síti vk.com. „Má dceruška je pryč, už nevidím smysl života. Nedostává se mi sil a slov, jak přežít tento šílený žal? Rozloučení proběhne od 12 hodin v novém kostele na náměstí, pohřeb ve 13.30, vzpomínková večeře v kavárně „Grand“ na Pobedy Avenue,“ napsala Světlana.

Podle snímků z ceremonie, které se objevily v místních médiích, se u rakve sešly desítky lidí hluboce zasažených tragickým odchodem studentky Xenie, jež měla celý život před sebou. Mnoho lidí na ni bude v dobrém vzpomínat.

Obě dívky, které dnes jejich blízcí pohřbívají, Xenie a její kamarádka Jekatěrina Šakirová (†19), se na univerzitě seznámily a za těch pár dní nového semestru se stačily i skamarádit. Studovaly hydrometeorologii, všude chodily spolu. Podle spolužáků a regionálního webu listu Komsomolská pravda v osudný den dívky během pauzy scházely do studentské menzy na jídlo, dál než do prvního patra ale nedošly, Bekmansurov je obě bez milosti zastřelil.

Na Xenii zavzpomínal na sociálních sítích i její přítel. „Nejlepší, nejmilejší, nejúžasnější, budu tě navždy milovat,“ citoval web Xeniina přítele. Dívka prý milovala psy, chovala jezevčíka a ráda cestovala a jezdila autem.

Jekatěrinu pár slovy popsal její bratr. „Káťa byla laskavá, sympatická, veselá a zábavná dívka, a vůbec to byl strašně hodnej člověk,“ řekl listu bratr, který pro slzy zármutku nemohl pokračovat. Její pohřeb byl naplánován také na 22. září, místo Jekatěrinina posledního odpočinku bude město Perm.

Video  Střelec Timur Bekmansurov na univerzitě v Permu zastřelil šest lidí. (21. 9. 2021)  - YouTube/Vyšetřovací výbor Ruské federace
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání