Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Pes volně usazený na sedačce v autě může být nebezpečný: Jak mazlíčka přepravovat bezpečně?

Autor: VaB - 
5. dubna 2022
05:28

Jak správně přepravovat psa, aby se při případné nehodě nebo prudším zabrždění nezranil on sám, ani posádka vozidla? Vlivem setrvačnosti může mít pes váhu až malého hrocha. Vhodná je proto třeba bedna v kufru nebo speciální pásy.

Mnohdy dochází k případům nehod, při kterých se zranila nejen osádka, ale i jejich oblíbený čtyřnohý mazlíček. Při jakémkoliv zabrzdění začne okamžitě působit setrvačnost, volně položené předměty v autě včetně nepřipoutaných lidí a zvířat začnou po autě „létat".

Při brždění se znásobí i síla, jakou působí tělo nepřipoutaného pasažéra, takže nepřipásaný pes může mít vlivem setrvačnosti dočasně hmotnost menšího hrocha, a může tak zranit nebo i někoho z posádky zabít. Komplikace mohou nastat ale i při běžném provozu, kdy se pes řidiči připlete do řízení.

Podle Týmu silniční bezpečnosti je to i otázka zákona. „V pravidlech se odkazujeme především na Zákon o silničním provozu, konkrétně paragrafy 4, 5 a 52. Kde se píše o například tom, že nesmíme ohrozit život zvířete, musíte zajistit jeho bezpečnost a také zajistit, aby zvíře neohrozilo řidiče a jiné osoby,“ popsali zástupci týmu.

Bedna nebo pásy

V rámci přepravy je více možností. Na českých silnicích jsou často k vidění psi v kufru, jak zezadu sledují dění na silnici. Jsou ale nepřipoutaní a nezajištění, v případě nehody by se mohli zranit. Tento problém řeší velká přepravní bedna.

„Zejména pro velkého psa je tohle ideální varianta, ovšem v kombinaci s bednou, která je v kufru zajištěná a zabezpečená – jakkoliv přikurtovaná – aby v případě nárazu necestovala po kufru a pes s ní,“ doplnili zástupci týmu.

Stejně tak se dá použít i bedna na zadních sedačkách, opět ale musí být připoutaná, aby se i se psem nedostala až k řidiči nebo spolujezdci. Velmi nebezpečný je avšak pes na zadních sedačkách, který poletuje sem a tam a není zabezpečený.

„Takže jestli je váš chlupatec na páse zvyklý „cestovat“ po zadních sedačkách, jak se mu chce, opravdu doporučujeme pás zkrátit tak, aby pes mohl jen pohodlně ležet nebo sedět. Samozřejmě by u toho měl mít pes na sobě postroj (kšíry), tedy ne pouze obojek, především kvůli ochraně páteře,“ uzavřeli zástupci Týmu silniční bezpečnosti s tím, že pes uvázaný na krátko a s postrojem je zkrátka dobrá kombinace.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání