Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Srážka vlaků na Prostějovsku: Příčinou je nepovolená jízda?

Aktualizováno -
1. srpna 2021
09:41
Autor: ČTK - 
31. července 2021
16:17

V Němčicích nad Hanou na Prostějovsku se v sobotu odpoledne srazila lokomotiva s osobním vlakem. Provoz na trati mezi Nezamyslicemi a Kojetínem je přerušen, dva vozy osobního vlaku vykolejily. Dva lidé byli zraněni, řekla policejní mluvčí Miluše Zajícová. Zranění podle ní utrpěl jeden cestující v osobním vlaku a strojvedoucí v samotné lokomotivě. Mluvčí Zdravotnické záchranné služby Olomouckého kraje Lucie Mikisková řekla, že v obou případech šlo o lehká zranění. Vykolejené vozy se budou odstraňovat přes noc, řekl ČTK Karel Hrehuš z Hasičského záchranného sboru Správy železnic.

"Čekáme na příjezd speciálního jeřábu z Brna," uvedl v 18:00 Hrehuš. Přes noc se budou odstraňovat vykolejené vozy, hotovo by mohlo být v neděli ráno. Následně se budou ještě opravovat poškozené koleje. Kolem nedělního poledne by mohla být zprovozněna jedna kolej.

Strojvedoucí byl s otřesem mozku letecky transportován do olomoucké nemocnice. Zraněný cestující z osobního vlaku byl muž ve středním věku, kterého zdravotníci převezli s poraněním hrudníku do prostějovské nemocnice.

Podle twitteru Správy železnic vykolejily dva osobní vozy, vlak a lokomotiva se srazily ve stanici Němčice nad Hanou. Provoz byl zastaven po 13:00, cestující vozí náhradní autobusy. "Předběžný odhad škod je u obou dopravců vyčíslen dohromady na osm milionů korun, na infrastruktuře na půl milionu korun," uvedla Správa železnic. Podle webu Českých drah by mohl být provoz obnoven v neděli kolem 16:00.

Nepovolená jízda?

Příčinou sobotní srážky lokomotivy a osobního vlaku byla pravděpodobně nedovolená jízda za návěstidlo, které ji zakazovalo. ČTK to řekl mluvčí Drážní inspekce Martin Drápal. Vyšetřování příčin podle něj ale potrvá několik měsíců. Vykolejené vlaky jsou po srážce již odstraněny z kolejí, provoz na trati mezi Nezamyslicemi a Kojetínem však dál stojí.

Drážní inspekce za loňský rok eviduje 149 mimořádných událostí s nedovolenou jízdou vlaku nebo nedovoleným posunem, předloni byl počet stejný. Za letošní první pololetí bylo těchto událostí 82, což je o pět víc než před rokem. Za poslední rok šetřila Drážní inspekce několik srážek vlaků, jejichž následky byly tragické. Loni 9. července si čelní srážka dvou osobních vlaků na jednokolejné trati u obce Pernink na Karlovarsku vyžádala dva mrtvé a 24 zraněných. Jen o několik dní později havarovaly vlaky u Českého Brodu na hlavní trati z Prahy na Kolín.

Osobní vlak City Elefant Českých drah mířící z Prahy do Řečan nad Labem narazil na kraji Českého Brodu do stojícího nákladního expresu. Nehodu nepřežil strojvůdce, který zůstal zaklíněný v kabině, 35 lidí bylo zraněno. Letos v dubnu jeden ze strojvedoucích nákladního vlaku podle inspekce zřejmě nezastavil před návěstidlem a u obce Světec na Teplicku se srazil s jiným nákladním vlakem. Jeden strojvedoucí tehdy srážku nepřežil, druhý se zranil. Škoda byla odhadnuta zhruba na 50 milionů korun.

VIDEO: Podstatné úkony první pomoci

Jirik-ta ( 31. července 2021 18:15 )

měl někdo pozitivní test na kovid

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání