Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Zloději kopírovali lidem ´kreditky´

13. června 2007
02:00

Podvodníci zaútočili na pražské bankomaty. Na zařízení namontovali skimming - finta technicky náročná, jinak ale jednoduchá

Na dva bankomaty eBanky na Karlově náměstí a v Jugoslávské ulici v Praze 2 zaútočili podvodníci. Na zařízení namontovali snímací a kopírovací zařízení. Jde o takzvaný skimming - jednoduchý způsob, jak se dostat na bankovní konta lidí a vybrat je. Finta podvodníků je technicky náročná, jinak vlastně ale jednoduchá. Na určitou dobu umístí na bankomat speciální čtecí zařízení. Jakýsi skener okopíruje informace z magnetického proužku na kartě. Většinou podvodníci doplní systém miniaturní kamerou. Ta zaznamená bezpečnostní PIN kód. Díky těmto informacím jsou podvodníci schopni vyrobit padělek karty a cesta k penězům nic netušícího klienta je volná! Banka už přijala opatření, aby se podvodníci nedostali k penězům. "Podobná zařízení se najdou na bankomatech několikrát do roka. Informovali jsme klienty, kteří se mohli stát obětí, podle sjetin a řešíme to s nimi. Kromě nové ka r -ty poškození dostanou zpět i neoprávněně vybrané peníze," řekl Blesku mluvčí eBanky Tomáš Kofroň.


Jak se dostanou k penězům? Zloději - technici Ročně je pomocí tzv. skimmingu napadeno několik bankomatů různých bankovních domů v Praze. Asi před dvěma roky v Praze řádil balkánský gang. Ten například podobná zařízení instaloval v bankomatech v Praze 6. Část skupiny podvodníků policie zatkla ve vestibulu stanice metra Dejvická. Zloději - vandalové Ti se s bankomaty vůbec nepárají. Mnohdy jejich akce připomíná hollywoodské filmy o gangsterech. Zaútočili velmi tvrdě například v Olomouci. Naposledy v hluboké noci na začátku května v nákupním centru v pražských Letňanech. Tam zloději použili hned tři silná auta. Policie a bezpečnostní agentura však akci překazila. Zlodějům se do basy moc nechtělo. Střílelo se a šestice pachatelů v jednom z vozů ujela. Zloději - koumáci Oblíbeným jednoduchým trikem je takzvaná libanonská smyčka! Na zdířce bankomatu je nalepen obdélníček s páskou z videokazety, která je ukryta uvnitř. Při vložení ji karta napne, ale uvízne v zařízení a bankomat nepracuje. V tu chvíli přichází podvodník třeba s historkou, že se mu to stalo také a že vám pomůže. Pokud pak před ním znovu a znovu mačkáte PIN, má kartu i přístup k vašim penězům! Takového podvodníka dopadli například na Zlínsku.

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání