Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Vražda Jána Kuciaka a jeho partnerky: Nejvyšší soud zrušil osvobozující verdikt nad Marianem Kočnerem a Alenou Zs.!

Aktualizováno -
15. června 2021
17:55
Autor: ČTK, rc, rix - 
15. června 2021
09:37

Slovenský nejvyšší soud v úterý zrušil osvobozující verdikt nižšího soudu nad dvěma obžalovanými v případu vraždy novináře Jána Kuciaka. Specializovaný trestní soud se tak bude muset znovu zabývat obžalobou proti podnikateli Marianu Kočnerovi, který si podle prokuratury Kuciakovu vraždu objednal, a také proti Aleně Zs., jež podle obžaloby zločin zprostředkovala. Kočnera i Alenu Zs. soud první instance obžaloby zprostil loni v září.

"Soud prvního stupně rozhodl předčasně a náležitě nezjistil skutkový stav a nevypořádal se se všemi okolnostmi důležitými pro rozhodnutí. Rozhodnutí náležitě nezdůvodnil,“ řekl předseda trestního senátu nejvyššího soudu Peter Paluda. Dodal, že nižší soud také nezohlednil některé důkazy, na což už dříve upozornili například právní zástupci rodin Kuciaka a Kušnírové.

Kočner si v současnosti odpykává dlouholetý trest vězení za padělání směnek. Alenu Zs. zase loni v prosinci Specializovaný trestní soud uznal vinnou ze zprostředkování jiné vraždy a vyměřil jí trest 21 let vězení, tento rozsudek ale není pravomocný.

Vražda Kuciaka a Kušnírové vyústila na Slovensku před třemi lety v rozsáhlé protivládní demonstrace a v politickou krizi. Z funkce premiéra nakonec odstoupil Robert Fico, jehož strana Směr-sociální demokracie po porážce v loňských parlamentních volbách skončila v opozici.

VIDEO: Slovenská policie podnikla razii v nemovitostech spojených s působením Mariána Kočnera. 

Video  Slovenská policie podnikla razii v nemovitostech spojených s působením Mariána Kočnera.  - Policie SR
Video se připravuje ...

doktormediciny ( 15. června 2021 20:16 )

Pratele, nemate uz trochu vse dople tene

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání