Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Únos, znásilnění a vražda: Policista se přiznal k brutálnímu činu, který vyvolal mohutné protesty

Autor: ČTK, rix - 
8. června 2021
13:24

Anglický policista Wayne Couzens u soudu přiznal, že unesl a znásilnil 33letou Sarah Everardovou, informoval zpravodajský server BBC. Everardová zmizela 3. března po cestě domů a její tělo bylo nalezeno o týden později. Vražda v Británii vyvolala rozsáhlou debatu o násilí na ženách.

Osmačtyřicetiletý Couzens, který podle Reuters pracoval jako ostraha diplomatických budov, přijal i zodpovědnost za zabití Everardové, ale k vraždě se nepřiznal. Další soudní slyšení je podle BBC plánováno na 9. července.

Everardová byla unesena, když se vracela z londýnské čtvrti Clapham domů do čtvrti Brixton. Její tělo objevili policisté v lese nedaleko města Ashford v hrabství Kent. Pitva prokázala, že žena zemřela v důsledku tlaku na krk.

Případ šokoval Británii a vyvolal debatu o tom, zda se ženy mohou při večerních procházkách cítit bezpečně. Mnoho žen přitom otevřeně promluvilo o osobních zkušenostech s tím, že policie a společnost se problému dostatečně nevěnují.

Premiér Boris Johnson reagoval příslibem, že zvýší výdaje na bezpečnostní kamery a pouliční osvětlení, aby se ženy a dívky cítily bezpečně. Kritici však tato opatření označili za zbytečná; podle skupin bojujících za práva žen se soustředí spíše na potlačení projevů, než na řešení společenského problému.

Další vlnu nevole vyvolal mezi Brity zásah policie na pietní akci za Everardovou, který vedl k demonstracím vůči navrhovanému zákonu o policejních pravomocích.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání