Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Dvanáct mužů přes palubu! Námořníky z lodi sfouknul silný vítr

Autor: rix - 
16. dubna 2021
13:06

Americká pobřežní hlídka informovala o incidentu na sociálních sítích v úterý večer. Uvedla, že pomáhá při pátrání po přeživších poté, co se loď dostala do potíží kvůli přírodním živlům. Na palubě bylo 18 lidí.

Záchranné týmy pátrají po 12 pohřešovaných osobách po bouři s názvem „microburst“. Rychlost větru v danou chvíli dosahovala až 50 m/s. Šest členů posádky již bylo podle serveru deníku Daily Mail zachráněno.

„Na loď  mohla udeřit takzvaná microburst bouře. Nyní se snažíme zjistit, kolik lidí je nezvěstných, pokračujeme v hledání,“ uvedla mluvčí pobřežní stráže Lally. Na palubě byl Bruce J. Simon. Ten podal svědectví přímo z lodi. „Nikdy v životě jsem nezažil tolik volání mayday. Vlny se lámou přes příď! Modleme se za ty ztracené námořníky“, uvedl Facebooku.

Microbust nebo též downburst je lokální proud chladného vzduchu, který směřuje k zemi. Po dopadu se proud „rozprskne“. Je to obvykle několik minut trvající úkaz, který ale může napáchat obrovské škody. „Bohužel doba pro varování před bouřkami typu microburst může být velmi krátká nebo nemusí vůbec k varování dojít,“ uvádí National Weather Service.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání