Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Na Ústecku se srazily vlaky a vypukl požár! Neštěstí mělo tragické následky

Aktualizováno -
4. dubna 2021
18:49
Autor: ČTK - 
4. dubna 2021
15:05

Srážka dvou nákladních vlaků na Teplicku si vyžádala zásah záchranářů i hasičů a také život jednoho člověka. Druhý utrpěl středně těžká poranění. Do akce startoval i vrtulník Letecké záchranné služby. Podle hasičů jeden z vlaků vezl propan-butan, druhý náklad uhlí.

Po srážce dvou nákladních vlaků u obce Světec na Teplicku zemřel v neděli strojvedoucí, druhý se zranil. Tři vozy převážející propan-butan a jeden vůz na přepravu uhlí po srážce vykolejily, řekl mluvčí Správy železnic Dušan Gavenda. Generální inspektor Drážní inspekce Jan Kučera doplnil, že odhad škody na trati činí 4,5 milionu korun, na vlacích pak v součtu 43 milionů korun.

Jedna z lokomotiv začala hořet. Na místě zasahovalo devět hasičských jednotek a vrtulník letecké záchranné služby, řekl mluvčí krajských záchranářů Prokop Voleník.

Neštěstí si bohužel vyžádalo i svou tragickou daň. „Jedna osoba zemřela, utrpěla velmi vážná smrtelná zranění, kterým na místě ihned podlehla,“ upřesnil Voleník. Další člověk utrpěl středně vážná zranění a byl převezen sanitou do teplické nemocnice. U nehody zasahovaly dvě sanitky a vrtulník, který se vrátil prázdný zpět na základnu.

Nehoda se stala po 14:00. Požár hasiči již zlikvidovali. Vlak, který vzplál, vezl propan-butan, druhý náklad s uhlím, řekl operační důstojník hasičů. Mluvčí krajských hasičů Lukáš Marvan doplnil, že náklad hořícího vlaku hořet nezačal, hasiči požár včas uhasili. Dodal, že na místě zůstávají drážní jednotky kvůli vyproštění lokomotiv.

Jeden ze strojvedoucích podle Kučery zřejmě nezastavil před návěstidlem. „Nákladní vlak měl zastavit před návěstidlem, což se nestalo... Nenašli jsme žádnou chybu na zabezpečovacím zařízení,“ uvedl inspektor s tím, že provoz na trati mezi stanicemi Bílina a Úpořiny byl přerušen. Podle Gavendy na trati jezdí jak osobní, tak nákladní přeprava. Vlaky kvůli vyšetřování na trasu nevyjedou ještě několik dní.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání