Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Protrhla se hráz přehrady: Šokující video zachytilo přívalovou vlnu, která smetla až 170 lidí!

Aktualizováno -
8. února 2021
08:06
Autor: ČTK, VaB, shp - 
7. února 2021
13:22

Děsivá událost se odehrála v Indii. Místní úřady se obávají, že až 170 lidí zemřelo poté, co se v neděli odlomil kus himalájského ledovce a zřítil se do místní přehrady, což způsobilo záplavy. Oblasti nacházející se pod ledovcem zasáhla vlna vody společně s bahnem a sutinami. Zachráněno bylo dosud 15 lidí. Záchranné týmy bohužel nalezly i 14 obětí.

Úřady severoindického státu Uttarákhand nařídily evakuaci vesnic nacházejících se v okolí řeky Alaknanda. Vláda na místo posílá pomoc a záchranáře.

„Přišlo to velmi rychle, nebyl čas nikoho varovat. Měl jsem pocit, že svět byl smeten,“ řekl agentuře Reuters jeden z obyvatel vesnice Raini, který popsal, že se údolím valila lavina prachu, kamení a vody.

Místní obyvatelé se podle něj obávají, že zemřeli pracovníci tamní vodní elektrárny a také vesničané, kteří kolem řeky hledali dřevo nebo pásli dobytek. „Vůbec netušíme, kolik lidí je pohřešováno,“ dodal. Podle agentury AP v elektrárně, kterou poškodila povodeň, pracovalo nejméně 40 lidí. Není jasné, co se s nimi stalo.

Hladina řeky Alaknanda se postupně stabilizuje. „Úroveň hladiny řeky je nyní metr nad normálem, ale průtok se už snižuje,“ uvedl na twitteru Trivendra Singh Ravat, představitel státu Uttarákhand.

Bleskové záplavy a sesuvy půdy jsou ve státě Uttarákhand poměrně časté. V roce 2013 zapříčinily silné deště ničivé povodně, které zabily skoro 6000 lidí. Média neštěstí označovala za „himalájské tsunami“, jelikož voda s bahnem a kamením, která se valila z hor, smetla domy, silnice i mosty.

Na místě probíhají rozsáhlé záchranné práce. „Celkem bylo zachráněno 15 lidí a na různých místech bylo dosud nalezeno 14 těl,“ informovala na sociálních sítích místní vláda. Do regionu byly vyslány stovky vojáků. Při záchranné akci pomáhají vojenské vrtulníky a letadla.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání