Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Polák v Dobrovici zabil expřítelkyni loveckým nožem: Soud mu potvrdil 15 let

Muž před soudem (ilustrační foto)
Muž před soudem (ilustrační foto)  (Autor: Jiří Nováček)
Autor: ČTK - 
20. ledna 2021
16:02

Za vraždu bývalé partnerky a pokus zavraždit jejího současného přítele půjde Polák Jaroslaw Zaremba na 15 let do vězení. Poté bude na dobu neurčitou vyhoštěn z České republiky. Trest mu dnes potvrdil pražský vrchní soud, který zamítl odvolání žalobce i obžalovaného. Padesátiletý muž ženu zabil loveckým nožem na ubytovně v Dobrovici na Mladoboleslavsku, následně se na nádraží pokusil ubodat i jejího druha.

Zaremba od počátku vinu odmítal. U soudu dokonce uvedl, že nevěří, že již není jeho bývalá partnerka naživu.Nenechali mě podívat se na její ostatky,“ prohlásil dnes. U hlavního líčení Polák vypověděl, že byl v době události značně opilý. Pamatuje si, že popíjel v centru Prahy, nepamatuje si ale na samotnou vraždu ani na to, že by byl na místě činu.

„Soud se ohrazuje proti tomu, že mělo dojít k nějakému policejnímu spiknutí,“ uvedl předseda odvolacího senátu Jiří Lněnička. Policisté podle něj předložili dostatek důkazů, že byl Zaremba na místě činu – záznamy z kamer, výpovědi svědků i údaje z Polákova mobilního telefonu.

Odvolací soud ale zároveň nevyhověl požadavku státního zastupitelství, aby Zarembovi trest zpřísnil. „Trest není nepřiměřeně mírný,“ uvedl předseda senátu. Polák čelil zvýšené trestní sazbě kvůli tomu, že chtěl zavraždit dva lidi, druhý čin však nedokonal.

Událost se odehrála v listopadu 2019. Nezaměstnaný Zaremba byl v té době podle obžaloby opilý. Svoji bývalou přítelkyni nejprve uhodil do obličeje a poté ji velkou silou bodl nožem do hrudníku. Později napadl i ženina druha, kterého se snažil také pobodat. Protože se však účinně bránil, skončil muž pouze s drobnými poraněními. Zaremba jim oběma podle státního zástupce již dříve vyhrožoval smrtí.

Zaremba je podle znalců alkoholik, dříve byl závislý na automatech. Podle své výpovědi se muž také dříve v Polsku několikrát léčil na psychiatrii. Kvůli pití všech účastníků byl vztah mezi obžalovaným, jeho expřítelkyní a jejím partnerem komplikovaný.

Video  Jak zastavit krvácení. Rady záchranáře Víta Samka  - Petr Němeček/ CNC
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání