Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Lavina v Jeseníkách zasypala skialpinistu: Lékařům se ho nepodařilo oživit

Ilustrační foto.
Ilustrační foto.  (Autor: ZZS Olomouckého kraje, Horská Služba )
Aktualizováno -
15. ledna 2021
16:14
Autor: ČTK, dce - 
15. ledna 2021
14:36

V Jeseníkách lavina zasypala jednoho člověka, ze sněhu ho vyhrabali jeho dva kamarádí v bezvědomí. Na místě zasahoval vrtulník, lékař se muže pokoušel oživit, bohužel pokusy skončily neúspěchem a muž zemřel.

Lavina podle twitteru horské služby spadla kolem 13:00 v lokalitě Velkého kotle, kde leží jeden z lavinových katastrů. Na místě byli v té chvíli tři skialpinisté, jednoho z nich lavina zavalila. "Naši záchranáři byli během 20 minut na místě, mladíka už vyhrabali jeho spolujezdci, je v bezvědomí, v současné době transport vrtulníkem," uvedla horská služba.

Po 15:00 mluvčí záchranné služby Lukáš Humpl informoval o mužově smrti. „Na místo byl z vrtulníku vysazen náš lékař, který pokračoval v resuscitaci. Ta bohužel nebyla úspěšná a muž byl prohlášen za mrtvého," řekl Humpl radiu Impuls.

"I přes rychlý zásah jak kamarádů, tak našich horských záchranářů, kteří ho měli do 20 minut vyhrabaného, muž nepřežil. Byl resuscitován, na místě byl i vrtulník z Ostravy, lékař však konstatoval smrt," řekl dnes náčelník jesenické horské služby Vítězslav Kaller.

Horští záchranáři v Jeseníkách vyhlásili druhý lavinový stupeň z pětibodové škály, což znamená mírné nebezpečí. Laviny se však v této situaci mohou uvolnit zejména na strmých svazích. 

V Jeseníkách panuje extrémně silná mlha s viditelností do deseti metrů. Lavinový stupeň zvýšila jesenická horská služba v pátek s ohledem na sněžení, během týdne napadlo až 20 centimetrů nového sněhu. Na Ovčárně leží 70 centimetrů sněhu a stále sněží, v lavinových katastrech je sněhu ještě více.

Lavinové katastry leží v Jeseníkách v oblasti Velkého Kotle, Červené hory a Králického Sněžníku. Je v nich šest lavinových katastrů a dohromady 20 lavinových drah. Naposledy se velká lavina o délce 300 až 400 metrů v lavinovém katastru ve Velkém Kotli uvolnila předloni v polovině ledna. Podle horské služby to byla za posledních 20 let největší lavina v Jeseníkách. Nikoho však neohrozila.

Na konci ledna 2010 zavalila lavina ve Velkém Kotli pětatřicetiletého skialpinistu. Muž měl sice u sebe zapnutý lavinový vyhledávač, podlehl však mnohočetným zraněním. V roce 2009 zemřel ve stejné lokalitě osmnáctiletý snowboardista. V oblasti Velkého Kotle ohrozila lidské životy lavina i v prosinci 2007, když zavalila tři lyžaře. Dva z nich přežili téměř bez zranění, třetí utrpěl poranění břicha.

offline ( 15. ledna 2021 15:45 )

Klid. Skialpinistů je nejen dostatek, ale přímo velký přebytek. Kdo není skialpinista není Čech, hop hop hop. Hory bohužel o jednoho skialpinistu méně ani nepoznají.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání