Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Promlčeno: Veroniku (40) znásilnil známý! Zničil jí život, potrestán nebyl

Video se připravuje ...
Autor: Ivan D. Hladík - 
8. prosince 2020
05:10

Znásilnění je noční můra každé ženy. Veronika (40) jej prožila na vlastní kůži. Nikdo jí ale nevěřil, případ byl odložen, i když násilníka znala. Po strašné zkušenosti chtěla zemřít. Sama tvrdí, že její život už nikdy nebude jako dřív.

Hrozivý je nejen čin samotný, také počty obětí. Podle Amnesty International a centra proFem byla v Česku mezi lety 2009 až 2019 znásilněna každá desátá žena. Odhady mluví o sedmi tisících znásilněných žen ročně! Jednou z nich je i Veronika (40), jejíž pravé jméno redakce Blesku zná, ale na přání ženy bylo změněno. Událost, která ji navždy poznamenala, začala roku 2017 nevinným výletem za kulturou se známým s tím, že u něj přespí. Choval se slušně, uctivě. „Pak mi ale nejspíš hodil něco do kávy, aby mě omámil. To ostatní se stalo ve spánku,“ vzpomínala žena roztřeseným hlasem.

Příjemný společník se ráno změnil v arogantního útočníka. Zapíral, co se v noci odehrálo. Veronice bylo špatně, motala se jí hlava. Nakonec utekla, z cizího města se bez pomoci dostávala těžko domů. „Když tělo přišlo k sobě, i po dvou dnech jsem měla takové bolesti, že jsem týden nemohla chodit,“ popsala chvíle, kdy se potvrdilo její podezření - byla znásilněna. „Bohužel jsem váhala s oznámením policii, bylo mi trapně,“ řekla. Trestní oznámení podala dva dny po činu. K potrestání viníka i proto nedošlo, případ by odložen. Čin bude promlčen v roce 2022. „Myslela jsem, že mně se tohle nikdy nestane. Vždycky jsem měla radost ze života, teď zůstalo trauma. Chtěla jsem umřít...“ dodala žena.

Oběti bojují se strachem

Právě to, že Veronika ohlásila skutek se zpožděním, znemožnilo usvědčení a potrestání násilníka. Svěřila se jen pár lidem. „Nevěřili mi, reakce byly nepříjemné,“ uvedla. „Znásilnění mají pocit ponížení, vnímají to i jako selhání, důkaz neschopnosti se ubránit. Nechtějí o tom mluvit, aby se vyhnuli znevážení. Strach ze zesměšnění bývá silnější i než touha po spravedlnosti,“ vysvětlil Blesku psychiatr Jan Cimický. Veronika se s činem vyrovnává dodnes. „Po něm následovala lehčí mozková příhoda, deprese, posttraumatická stresová porucha... Žít se s tím nedá, důsledky jsou nevyčíslitelné,“ uzavřela.

Po znásilnění jednejte

Přestože, stejně jako Veronika, se po znásilnění všechny oběti cítí přinejmenším nepříjemně, je třeba rychle jednat, aby pachatel byl potrestán. Třeba organizace Persefona připomíná: „Zůstaňte na bezpečném místě, vyhněte se dalšímu kontaktu o samotě s pachatelem. Navštivte gynekologa, nejlépe bez předchozího mytí či sprchování. Uložte důkazy, i když můžete mít chuť je zničit - oblečení, spodní a ložní prádlo, i jiné věci, se kterými přišel pachatel do kontaktu.“ Stud, strach nebo šok a řada dalších důvodů vede k tomu, že na policii nahlásí oběti jen zlomek znásilnění, zhruba jen každé desáté.

Nepromlčíme

V souvislosti s problematikou promlčených případů a lhůtám, které je umožňují, vznikla občanská iniciativa „Nepromlčíme“. Ta si klade za cíl otevřít společenskou diskuzi nad tématem a dosáhnout zrušení možnosti v Česku promlčet trestné činy, zejména vraždy, nebo alespoň prodloužení jejich promlčecích lhůt, a tedy dostat se na úroveň západní Evropy. „Nestojí za námi žádná politická strana - mezi námi jsou lidé s profesním či osobním vztahem k tématu jako právníci, oběti trestných činů, novináři či kriminalisté,“ uvádějí.

villon ( 8. prosince 2020 17:35 )

Tohle jsou často až nechutné tahanice, když jde bábovka ke známému domů přespat tak se asi tak nějak počítá s tim že se to může zvrtnout. Tenhle borec jí ale asi prováděl nějaké podezřelé brikule, když ještě dva dny potom nemohla chodit. Bůchvý co do ni strkal, nejspíš to bude úchylák. Normální chlap by se s ní domluvil aby to proběhlo tak nějak lidska. Ono dělat to se spící panou neni nijak rajcovní pro normoš chlapa. Nejlepší je zaplatit si eskort, neni to nic drahýho.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání