Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Během dovolené zachraňoval životy: Policista zabránil utonutí

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: Reuters)
Autor: ČTK - 
25. července 2020
10:47

Polský policista Andrzej Krukowski si od své práce neodpočinul ani během dovolené. Na pláži, kde trávil čas s rodinou, totiž narazil na pár, který se vydal do vody i přes zákaz. Silné vlny dvojice nezvládla a nedokázala se dostat z vody, policista však nezaváhal a vydal se jim na pomoc.

Polský policista o dovolené na pobřeží Baltu vytáhl z moře tonoucí ženu a následně pomohl dostat do bezpečí i jejího partnera. „Oba turisté si šli zaplavat, přestože na pláži vlála červená vlajka zakazující koupání. Jen díky policistově rychlé reakci se nestala tragédie,“ uvedla televize TVN24 s tím, že od letošního dubna utonulo v Polsku na osm desítek lidí.

Andrzej Krukowski ze Zgierze u Lodže byl v úterý spolu s rodinou na pláži poblíž Kolobřehu. Odpoledne si všiml dvojice mladých lidí, která u vlnolamu vstoupila do moře i přes vyvěšenou červenou vlajku. Po chvilce velká vlna srazila pár na vlnolam. Krukowski si uvědomil, že žena a muž nejsou schopni se vlastními silami dostat z vody, ztrácejí síly a začínají se topit, a tak jim vyrazil na pomoc. Známý jej jistil, a tak skočil do vody a doplaval k ženě, kterou i přes velké vlny dotáhl ke břehu. „Byla vyděšená, vysílená a poškrábaná, jak narážela na vlnolam, ale při vědomí,“ dodala stanice.

V moři, na samém konci vlnolamu, zůstal ještě muž. Na místo mezitím dorazili záchranáři, ale vzhledem k těžkým podmínkám požádali o pomoc ostatní lidi na pláži. Když jeden ze záchranářů vytáhl tonoucího muže na hladinu, policista spolu s dalšími dvěma muži k nim připlaval a pomohl jim dostat se na břeh. Muže, který byl v bezvědomí, pak letecká záchranná služba přepravila do nemocnice. Následujícího dne se policista dočkal poděkování od zachráněné ženy.

Krukowski, který u policie slouží 21 let a na okresním velitelství vede oddělení boje proti ekonomické kriminalitě a korupci, si v novinách vysloužil titulky „hrdina“ i „superpolicajt“.

frantacizek ( 25. července 2020 13:00 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání