Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Tři mladí Češi zmizeli v Albánii: Zabili Lenku (23), Michala (23) a Honzu (22) kvůli obchodu s orgány?

Autor: mka - 
17. října 2019
23:18

Bratři Michal (tehdy 23) a Honza (tehdy 22) Pavelkovi se s kamarádkou Lenkou Tučkovou (tehdy 23) vypravili v srpnu 2001 do Albánie. Tam se po nich slehla zem. Osmnáct let o nich nikdo neslyšel... Po jejich stopách nyní pátral spisovatel Josef Urban (54), který příběh tří přátel zpracoval v románu.

„Bylo mi velmi líto jejich matky. Nevěřím na záhady, že někdo zmizí a nezůstane po něm ani tkanička od bot. Do Albánie jsem jezdil a vím, že v těch horách člověk jen tak zmizet nemůže,“ vysvětlil spisovatel, proč se vydal po stopách ztracených pro deník Aha! 

Poprvé se do hor Prokletije, které protínají hranice Albánie, Černé hory a Kosov, vydal v roce 2016. „V osamělé vesnici jsem jednoho večera narazil na muže, který si osudné události z roku 2001 pamatoval,“ popsal autor.

Stále v pátrání

Příběh Čechů, kteří jsou stále v pátrání policie, pak zpracoval do románu Návrat do Valbone. Román inspirovaný skutečnými událostmi sleduje pátrání fiktivní sestry zmizelé Lenky, která se po letech snaží zjistit pravdu o jejím osudu. Přitom se dozvídá o mezinárodní pašerácké síti obchodu s lidmi...

Stala se trojice obětí přepadení?

Další verze naopak mluví o tom, že se v horách mohli stát obětí přepadení. To se stalo před čtyřmi lety dvojici z Plzeňska. Jejich těla byla nalezena v rozstříleném autě. K této vraždě se přiznal Albánec Sokol Mjacaj. Tvrdil, že pár chtěl jen okrást. Byl za to odsouzen na doživotí. 

Nehoda v horách?

České úřady hovořily také o tom, že tři Češi mohli v horách spadnout do propasti či proluky. Ty jsou tvořeny vápencem, který je vodou rozpustný a tvoří krasové útvary. České ministerstvo zahraničí tehdy uvádělo, že i místním se tam někdy ztrácí dobytek. Stopy po třech studentech ale nebyly nalezeny ani při prohledávání jeskyní.

Obchod s orgány!

O tom, že v době války v Kosovu (1998–1999) docházelo k obchodu s lidskými orgány, v roce 2009 promluvila ve svých pamětech Carla del Ponteová, žalobkyně Mezinárodního trestního tribunálu pro bývalou Jugoslávii.

Že se jeho oběťmi stali kromě Srbů či Rusů i tři Češi, pak uvedl Vladimir Vukčevič, srbský vyšetřovatel zkoumající válečné zločiny. V roce 2010 však česká policie informovala, že se tyto informace nepotvrdily. Kosovská strana je od počátku popírala. 

Monikay ( 18. října 2019 12:24 )

sledovala jsem to od začátku a doufala, že se to po nějaké době objasní. už je to ale asi ztracené.

hahans ( 18. října 2019 04:47 )

O zločinech v Kosovu se moc mluvit nesmí, vždyť jsme ho vytvořili a schválili i s vedením válečných zločinců.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání