Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Na Prostějovsku hořel autobus plný dětí! Podle dopravce byl vůz zcela bez závad

Autor: ČTK - 
14. května 2019
12:32

Na dálnici D46 u Prostějova v pondělí večer kolem půl deváté začal hořet polský autobus. Ten byl podle polských médií plný školáků, kteří jeli na výlet do Chorvatska. Požár jejich cestu ukončil zhruba v půlce. Všichni malí pasažéři se naštěstí dostali z vozu včas a nikomu se nic nestalo. Po půlnoci se vrátili náhradním autobusem zpátky do vlasti.

Polským autobusem, jehož požár v pondělí večer uzavřel dálnici D46 před Prostějovem, jeli polští žáci na výlet do Chorvatska. Vzhledem k tomu, že jim shořela zavazadla, se vrátili náhradním autobusem do vlasti, uvedla v úterý polská televize TVN 24 na svém webu.

Při požáru nebyl nikdo zraněn. O malé pasažéry se postarali prostějovští hasiči. Azyl jim na své stanici poskytli až do 00:30, což potvrdil mluvčí hasičů Zdeněk Hošák. Autobus kvůli technické závadě zcela shořel. Škoda byla vyčíslena na 1,8 milionu korun.

Autobus začal hořet u Držovic, na 29. kilometru dálnice D46 ve směru na Vyškov, a to kolem 21:30. Plameny podle hasičů velmi rychle prostoupily celým vozem, všichni pasažéři se naštěstí dostali včas do bezpečí. Požár autobusu poté sledovali ze svahu. Z centrální stanice v Olomouci pro ně hasiči posléze vypravili evakuační autobus.

„Cestující byli převezeni na prostějovskou stanici, kde ve zdejší tělocvičně dostali deky a čaj. Dnes v 00:30 pro ně přijel náhradní autobus, který je odvezl zpět,“ uvedl mluvčí hasičů.

V autobusu jelo podle polské stanice 44 žáků základní školy ze vsi na severu Polska s pětičlenným doprovodem a dvěma řidiči. „V zrcátku jsem zahlédl plamen. Zapnul jsem výstražné blikače a sjel do odstavného pruhu,“ vylíčil nehodu jeden z řidičů a současně majitel přepravní firmy Tomasz Szczepański. Podle něj nic neukazovalo na nějakou havárii či poruchu. Autobus byl vyroben v roce 2008, zdárně absolvoval všechny kontroly a byl řádně vybaven.

Požár autobusu nejprve zastavil provoz v obou směrech dálnice, zhruba za tři čtvrtě hodiny byl obnoven ve směru na Olomouc. Ve směru na Vyškov policisté dopravu odklonili mezi exity 33 a 26 přes Smržice.

Mluvčí hasičů Zdeněk Hošák uvedl, že oheň se podařilo zvládnout zhruba za půlhodinu. Hasiči poté autobus ochlazovali a kontrolovali místo požáru. Podle mluvčího prostějovské policie Františka Kořínka požár vyšetřují hasiči, policie jim na místě asistovala při zajištění bezpečnosti.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání