Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zásah hasičů na Tanvaldském Špičáku: Hodiny boje v nepřístupném terénu!

Aktualizováno -
8. května 2019
23:29
Autor: ČTK, ital - 
8. května 2019
18:00

Požár zasáhl ve středu odpoledne asi 12 hektarů lesa v prudkém svahu na Tanvaldském Špičáku v Jizerských horách. Hasiči ho večer dostali pod kontrolu. „Dohašují se skrytá ohniska," uvedla krajská mluvčí hasičů Zdenka Štrauchová. 

Požár byl hasičům nahlášen v 15:39. Původně hořelo na ploše 50 krát 50 metrů, vlivem silného větru se ale oheň rychle rozšířil. „Zasažena je plocha asi 600 krát 200 metrů,“ řekla Štrauchová. Zásah komplikoval nepřístupný terén.

Policisté nemuseli uzavírat žádnou komunikaci. „Pouze je uzavřena cesta směrem k rozhledně na Tanvaldském Špičáku, kde je vozidlům stejně vjezd zakázán kromě dopravní obsluhy,“ řekla regionální mluvčí policie Vladimíra Šrýtrová.

Do hašení bylo zapojeno zhruba 70 hasičů ze 16 jednotek. Na místě měli hasiči i chemický a protiplynový kontejner z Liberce, ve kterém bylo zařízení na plnění tlakových lahví. „Hasiči musejí kvůli zakouření zasahovat v dýchací technice, a proto potřebují dostatek vzduchu,“ řekla mluvčí hasičů. 

„Je to z druhé strany než jsou sjezdovky. Je to mladý lesní porost v příkrém svahu, stromky mají na výšku šest až osm metrů,“ uvedla mluvčí hasičů. Vodu dopravovali hasiči k místu požáru kyvadlově, čerpací stanoviště měli u řeky Kamenice.

Hasičům pomáhal při hašení vrtulník, vodu do bambivaku si původně nabíral z vodní nádrže Souš. „Jelikož byl dolet pro hasební látku poměrně daleko, po třech shozech začali hasiči zřizovat čerpací stanoviště pro vrtulník pod sjezdovkou. Sem byly povolány jednotky předurčené právě pro plnění bambivaku,“ dodala Štrauchová.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání