Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Mafiánský boss míří po 10 letech na svobodu: Policie se chystá na válku

Ze tří mocných bossů je dnes naživu jen jeden. Vjačeslav Ivankov (vlevo) to není.
Ze tří mocných bossů je dnes naživu jen jeden. Vjačeslav Ivankov (vlevo) to není.  (Autor: Profimedia)
Autor: yks - 
3. dubna 2019
17:13

Odsouzený zločinec, údajný člen klanu Kutaisi gruzínské mafie a respektovaný „vor v zakoně“ Tariel Oniani strávil bezmála 10 let v kriminálu. Jeho právníci mezitím nezaháleli. O podmínečném propuštění nemohlo být řeči, nikdo totiž nepočítá s tím, že by se napravil. Dosáhl ale mírného zkrácení trestu, a tak se druhého dubnového týdne nejspíš bude moci konečně zase nadechnout čerstvého vzduchu.

Alergie na olovo, tak by se dala popsat nejčastější příčina smrti odpůrců a konkurentů mocného „vora v zakoně“ – bosse gruzínské větve ruské mafie Tariela Onianiho, zvaného Taro.

Krvavou žeň zahájilo zatčení

Když ho v červenci 2008 uprostřed mírových jednání s jiným bossem Aslanem Usojanem, zvaným Děd Chasan zatkla ruská policie, oddechli si nejen mocní zástupci tamní mafie. Tím víc, když ho k výkonu trestu vydali až do Španělska.

Jenže ani mříže, ani následné 10leté uvěznění kvůli únosu a dalším deliktům, ani tisíce kilometrů vzdálenosti, Tara nezastavily na jeho cestě k moci. Naopak! Mezi jeho odpůrci vypukla v době jeho nepřítomnosti záhadná „nemoc“. Umírali na ni jako mouchy a policie se obává, že nyní, po jeho propuštění, hrozí Rusku v souvislosti s jeho návratem ještě daleko horší epidemie násilí. O hrozícím nebezpečí informoval portál Rosbalt.ru.

Nechtěl být horníkem

Taro se narodil v roce 1952 v malém havířském městečku Tkibuli v dobách, kdy Gruzie tvořila ještě pevnou součást tehdejšího Sovětského svazu. Jeho otec byl horník a zemřel při jednom z neštěstí, kterými jsou tamní doly neblaze proslulé. První vězení absolvoval Taro v 17 letech za ozbrojenou loupež.

Právě tam byl iniciován do zločineckých kruhů „vorů v zakoně“ a dřív, než mu bylo 30, už údajně platil za jednoho z nejvýše postavených a nejrespektovanějších gangsterů.

Rusko ovšem brzy přerostl a přes aktivity ve Francii se propracoval k řízení stavebních firem (zaměstnávajících gruzínské dělníky) a leteckých společností ve Španělsku.

Prokličkoval zpátky na Východ

Všechno šlo skvěle až do roku 2005, kdy ho tamní úřady obvinily z praní špinavých peněz, z převodu ilegálů a z členství v kriminální organizaci. Na rozdíl od desítek svých spolupracovníků a své malé dcerky zátahu unikl.

I když se ocitl na seznamu nejhledanějších osob Interpolu, podařilo se mu uprchnout zpátky do Ruska. To se nelíbilo místnímu mocnému bossovi Aslanu Usojanovi, zvanému Děd Chasan. Když jejich mírové setkání skončilo v roce 2008 Tarovým zatčením, zachvátila ruské vrcholné zločince v celé Evropě podivná smrtelná epidemie.

Nejdřív umírali ti největší

Zahynul Vjačeslav Ivankov, zvaný Japončík. Tohoto mocného bosse zasáhl odstřelovač před restaurací poté, co se postavil na Usojanovu stranu, tedy proti mladšímu a energickému Tarovi. Akutní alergii na olovo podlehli ovšem také Tarovi spolupracovníci Vladimír Janašia ve Francii a Malhas Kitai v Řecku. V roce 2013 potkal ale podobný osud i mocného Děda Chasana, kterého útočníci postřelili několika ranami.

Přestože z téhle akce podezřívají úřady ázerbájdžánské mafiány, je zřejmé, že Taro bude po svém propuštění postaven před těžké dilema: udeřit první, nebo počkat, kdo mu zasadí první ránu. S ohledem na dřívější zkušenosti je zřejmé, čeho se ruští kriminalisté obávají. Oni ani na ně totiž nepůsobí dojmem člověka, který by rád přenechával iniciativu jiným.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání