Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Ve skleníku ve Vysokém Mýtě našli mrtvého muže! Otrávil se oxidem uhelnatým

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: Shutterstock.com)
Autor: ČTK - 
13. prosince 2018
22:52

Ve skleníku u rodinného domu ve Vysokém Mýtě ve čtvrtek kolem poledne hasiči našli mrtvého muže. Zemřel na otravu oxidem uhelnatým. Hasiči jej vynesli v dýchacích přístrojích ven, přivolaný lékař mu již nemohl pomoci, uvedla v tiskové zprávě mluvčí krajských hasičů Vendula Horáková.

"Rodinný domek byl propojen se skleníkem, v němž měl muž plynová kamna. Hasiči uvnitř domu naměřili 250 jednotek ppm oxidu uhelnatého a uvnitř skleníku 400 jednotek ppm oxidu uhelnatého," uvedla Horáková.

Nebezpečná začne být koncentrace oxidu uhelnatého při překročení hodnoty 100 ppm. Hladina překračující 150 až 220 ppm je již životu nebezpečná.

Hasiči odvětrali dům i skleník tak, že jim přístroje již naměřily pouze nulové hodnoty nebezpečného plynu. Muž byl ve skleníku pravděpodobně hodinu.

Oxid uhelnatý je jedovatý plyn lehčí než vzduch, s nímž tvoří výbušné směsi. Váže se na červené krevní barvivo a vytváří karboxihemoglobin, který znemožňuje přenos kyslíku z plic do tkání. Oxid uhelnatý není vidět ani cítit, lidé mohou pozorovat bolest hlavy a malátnost.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání