Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Podvodník z Trutnovska vylákal z lidí 65 milionů: Sliboval jim zhodnocení na burze

Podvodník z Trutnovska vylákal z lidí 65 milionů: Sliboval jim zhodnocení na burze
Podvodník z Trutnovska vylákal z lidí 65 milionů: Sliboval jim zhodnocení na burze  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK - 
3. prosince 2018
14:14

Kriminalisté obvinili z rozsáhlých podvodů muže z Trutnovska, který během téměř deseti let vylákal od desítek lidí přes 65 milionů korun. Dvaapadesátiletému muži hrozí až deset let vězení.

Podle policie se muž podvodů dopustil v období od ledna 2008 do ledna 2017. Na základě uzavřených smluv vylákal od lidí různě vysoké částky jako půjčky pod příslibem jejich zhodnocení při obchodování na akciových trzích. Lhal jim, že jejich peníze zhodnotí na celosvětových burzách obvykle s výnosem od 7,5 procenta do 25 procent ročně.

"Od počátku ale věděl, že slibovanému zhodnocení ani vrácení jistin nebude schopen dostát. Tímto jednáním způsobil celkem 41 poškozeným škodu přesahující 65 milionů korun. Vylákal je s úmyslem obohatit se," uvedla Lenka Burýšková z krajského policejního ředitelství v Hradci Králové. Muž se podle ní vydával za úspěšného investora na burzách nebo obchodníka s cennými papíry.

"Aby zvýšil svoji věrohodnost, vystavoval poškozeným na od nich převzaté finanční prostředky směnky a prezentoval se také svým majetkem, kam patřila například dvě luxusní vozidla či stádo s daňky," uvedla Burýšková.

Vylákané peníze obviněný investoval na burze pouze zčásti, částečně si je nechal nebo je použil na vyplacení dalších klientů. Během vyšetřování případu vyšlo najevo, že se proti obviněnému vede insolvenční řízení, ke kterému přihlásilo své pohledávky asi 40 věřitelů. Obviněný muž způsobenou škodu nepopřel, ale odmítl, že by se dopustil podvodu.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání